Treball

Quatre tipus de baixa laboral, una valoració mèdica i un nou seguiment com a novetats

La Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques gestionarà les noves baixes per incapacitat temporal que entren en vigor aquest dimarts

30.11.2015 | 14:49

Aquest dimarts, les baixes laborals emeses passaran a regir-se per la subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques, una de les conseqüències de l'entrada en vigor del decret del ministeri de la Seguretat Social que canvia els processos de les incapacitats temporals. Per exemple, el metge haurà de fer una valoració estimada de la baixa, usant de referència una taula orientativa, tenint en compte el diagnòstic, la feina, l'edat i la limitació. També s'estableixen 4 tipus de baixa en funció de la durada prevista i desapareixen els comunicats setmanals que podran ser més espaiats però requeriran una visita mèdica per allargar-se i el mateix facultatiu programarà la data màxima de la propera visita.
Els canvis que estableix aquest decret han comportat una actualització de sistemes d'informació dels diferents sistemes proveïdors d'atenció sanitària perquè, es modificaran alguns dels mecanismes que fins ara regulaven aquests processos per incapacitat laboral.

Les modificacions més importants són la valoració mèdica estimada que s'haurà de ferutilitzant com a referència una taula orientativa que té en compte el diagnòstic, el tipus de feina que es fa, l´edat i la limitació de la capacitat funcional de la persona. A més, també es classificaran les baixes en funció de la durada, en 4 grups diferents. S'estableixen doncs, baixes de durada molt curta, de menys de 5 dies naturals, una baixa curta, d'entre 5 i 30 dies naturals, mitjana, d'entre 31 dies i 60 naturals i llarga de més de 61 dies. Els comunicats setmanals desapareixen i podran ser més espaiats però comportaran obligatòriament la visita del metge per continuar de baixa. El mateix facultatiu, el dia de la visita, programarà la data màxima de la següent. Una altra novetat és que en els processos de molt curta durada, es podrà emetre la baixa i l'alta en el mateix moment.

Des de la Subdirecció General d'Avaluacions Mèdiques s'ha elaborat fulls informatius i vídeos explicatius per resoldre els dubtes que puguin sorgir a la població, i per als professionals, es posarà en marxa la Comunitat virtual de pràctica Clínica, una plataforma de comunicació.

Les persones que hagin cursat baixa abans de l´1 de desembre no es veuran afectades per aquest nou decret i per tant seguiran els procediments de baixa anteriors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema