La música alternativa o underground també té el seu públic. Segurament no es tracta de les grans masses que mou la música més comercial però això no espanta els membres de la jove associació Vats i Volts de Llançà que, amb el suport de l´Ajuntament, han apostat fort per gestar un nou Festival totalment diferent, el Ktatònik. Es farà el divendres 19 de gener a la carpa de Llançà, inclòs dins els actes de la festa major de Sant Vicenç. L´accés del públic, a més, serà totalment gratuït a partir de les 8 del vespre. El Festival serà non stop i es preveu s´allargui unes vuit hores seguides.

Evidentment, el puntal d´aquest festival alternatiu és el seu cartell. Els organitzadors -Olivier López, Joan Barbosa i David Sànchez- han volgut picar fort amb aquesta primera edició amb la idea d´assentar una bona base. Així han anat a buscar, com a cap de cartell, una de les llegendes vives del punk rock, la banda londinenca Snuff. Creada el 1986 i liderada per Duncan Redmonds, el seu primer disc, Said, és un clàssic del punk melòdic de tots els temps. Fa poc menys de dos anys, van editar el seu darrer EP, 'No Biting', molt recomanable segons la crítica. De fet, d´ells se´n destaquen els increïbles directes.

Acompanyant Snuff, hi haurà també noms nacionals de gran qualitat i renom. Parlem de Crim, una banda de punk rock de Tarragona formada el 2011, inspirats per la cruesa i melodies de bandes com Social Distortion, Leatherface o Cock Saprrer. Actualment estan presentant el seu segon llarga durada, 'Blau Sang, Vermell Cel'. "És una banda que viu el seu millor moment, ho estan petant i és una sort tenir-los a Llançà", diu López.

Al seu costat hi haurà Crisix, una banda de trash metal d´Igualada que, segons López, "destaca per uns grans directes". La formació està de gira presentant el seu darrer àlbum, From Blue to Back, i, després d´actuar a Llançà, l´endemà mateix actuen a Schwerin, Alemanya. Completen el cartell quatre bandes més: Zombi Pujol (punk hardcore); Human Ashtray (death metal); els olotins Expectativa Zero (metal HxC Trash) i els llançanecs Tiempo oscuro (metal).

Repercussions culturals i econòmiques

Per a López, el Ktatònik Fest és una bona oportunitat per atraure públic a Llançà en ple gener. "És un esdeveniment que, partint de la música i cultura underground, pot tenir repercussió en l´aspecte econòmic i cultural, així com de descoberta del territori i el nostre patrimoni", comenta López qui afegeix que Vats i Volts, l´entitat que tira endavant el Festival, enfocada a activitats culturals i de música alternativa, és oberta a tothom que hi "vulgui col·laborar".