Una trobada d’instagramers; una ruta en burricleta per pobles del Baix Empordà; un taller per convertir-se en arqueòlegs a Empúries o visites i activitats als Museus Dalí, Museu del Joguet de Figueres, Museu dels Sants d’Olot o Museudel Cinema de Girona, entre les propostes destacades d'aquest primer cap de setmana.

El festival, que té lloc del 4 al 26 de novembre a quaranta municipis gironins, ofereix una selecció d’activitats genuïnes estructurades en quatre eixos: Som Cultura Familiar, Som Cultura Popular, Som Cultura Activa i Som Cultura Patrimonial. Organitzat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el festival ofereix una selecció d'activitats culturals genuïnes per descobrir l'àmplia oferta cultural, patrimonial i d'espectacles de les comarques gironines.

A l'Alt Empordà s'han programat una quinzena d'activitats, sent una de les comarques que organitzen un major nombre de propostes. En total s'hi celebren activitats a set municipis empordanesos: Figueres, l'Escala, Roses, Castelló d'Empúries, La Jonquera, Darnius i Port de la Selva (Sant Pere de Rodes). Entre altres hi participen la Fundació Dalí, el Museu del Joguet, el MUME de la Jonquera, MAC Empúries, el Monestir de Sant Pere de Rodes o els ajuntaments de Roses, Castelló d'Empùries o l'Escala, així com empreses del sector com Rutes Cadaqués

o Link Produccions.

La Trobada instagramers #InstaSomCultura tindrà lloc a Figueres per conèixer algunes de les joies culturals

de la capital empordanesa. La proposta, que s’inicia a les 10.00h i que s’acabarà cap a les 13.00h, inclou l’esmorzar, un photowalk per la ciutat i la visita als museus Dalí i del Joguet.

El mateix dia al Museu del Joguet, es podrà jugar al futbol botons, un joc d’habilitat que es desenvolupa sobre un tauler de fusta amb l’aparença d’un camp de futbol.

També està prevista una ruta de descoberta pel centre de Figueres amb fotografies antigues de moments claus com la guerra civil del 36, l’èxode, la república, els refugis antiaeris, i un plegat d’històries que ens donaran respostes

sobre la Figueres actual.

'Un passeig per la història del joc i els joguets des d’una mirada de gènere' és una altra de les propostes que arriba al Museu del Joguet.

L'endemà diumenge continua l'activitat a Cadaqués amb la proposta 'Cadaqués / Els bigotis d'en Dalí',una visita guiada des de Cadaqués a la Casa-Museu Salvador Dalí a Portlligat.

L'Escala_Empúries acull també la proposta Arqueòlegs, a la recerca del passat! En aquest taller els participants es convertiran en autèntics arqueòlegs i s'endinsaran en la història dels antics habitants d’Empúries a partir de les peces i objectes que descobrirem, excavant en una reconstrucció d’un sector arqueològic.

Molts museus de les comarques gironines han programat propostes familiars aquest primer cap de setmana, com ara una cercavila pel Museu dels Sants d’Olot per conèixer la faràndula local o una visita teatralitzada amb el professor Sioux Plau per l’exposició ‘La llanterna màgica i la imatge digital’ al Museu del

Cinema de Girona.

Altres propostes destacades fel cap de setmana familiar del Som Cultura són un taller per convertir-se en arqueòlegs al Museu d’Arqueologia d’Empùries o una ruta en burricleta per diversos pobles del Baix Empordà per cercar pistes amagades que permetran a tota la família conèixer el passat íber, romà i feudal d’aquests municipis.

Quatre eixos

En aquesta segona edició, les experiències culturals s'han estructurat en quatre eixos: Som Cultura Familiar, Som Cultura Popular, Som Cultura Activa i Som Cultura Patrimonial amb la voluntat d'oferir una programació variada per a diversos públics i agrupada per temàtiques. Després del primer cap de setmana de propostes familiars, el segon i tercer cap de setmana estaran dedicats a la cultura popular i activa, amb una quinzena de propostes. El darrer cap de setmana del mes, que tindrà com a eix temàtic el patrimoni, és el que concentra una major nombre d’activitats amb gairebé una trentena. En molts casos s’han programat visites guiades o teatrals o activitats en conjunts o espais monumentals gironins com els monestirs de Sant Feliu de Guíxols, Ripoll o Sant Pere de Rodes; les catedrals de Girona i Castelló d’Empúries; el castell de Rocabruna o la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Inscripcions

A partir d’avui, ja es poden tramitar les inscripcions a les activitats del Som Cultura 2017 a través del web http://somcultura.com/. En total es posen a la venda més de 2.000 entrades a preus que, en la majoria dels casos, van dels 3 euros als 10 euros, amb descomptes per adiversos col·lectius.