'60 minuts', el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l´aprofundiment i l´anàlisi de l´actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, emet, dimecres 11 de novembre a les 23.20, 'Ciutadans sota vigilància', una producció de Frontline, dirigida per Martin Smith.

Edward Snowden va revelar a tot el món l'existència del 'gran germà'. Després hem sabut la col·laboració d´empreses com Google, Facebook i Yahoo en l´espionatge massiu de la ciutadania mundial.

Hong Kong, maig del 2013 Edward Snowden, contractista de l´Agència de Seguretat Nacional (ASN) es mou discretament pel dens districte de Kowlon. Segons reconeixerà més endavant, ha triat Hong Kong perquè confia que els xinesos no l´entregaran a les autoritats nord-americanes. Abans de sortir de casa seva, a Hawaii, es va descarregar una gran quantitat d´arxius altament secrets de les xarxes internes de l´ASN, i en va enviar un nombre considerable a uns quants periodistes de la seva confiança.

Així arrenca l´extraordinari document 'Ciutadans sota vigilància' ('United States of Secrets'), una producció de la cadena pública nord-americana PBS. Un dels periodistes escollits per Snowden va ser Glenn Greenwald, del diari 'The Guardian'. Acompanyat per la documentalista Laura Poitras, es van trobar amb Snowden a l´habitació de l´hotel de Hong Kong on residia. I es van adonar de l´envergadura i transcendència del seu material: eren davant d´un dels escàndols més grans dels nostres temps, el de l´espionatge massiu de ciutadans dels Estats units i de la resta del món. Un espionatge que no anava dirigit a presumptes delinqüents o a terroristes, sinó a la ciutadania en general, que, segons revela la pràctica de l´ASN, va passar a ser considerada sospitosa. El 'cas Snowden' va significar un gran cop per a la credibilitat del president Obama. Feia poc havia declarat: 'Els serveis secrets no es fixen en les persones ni en els continguts'.

'Ciutadans sota vigilància' revela la implicació de Silicon Valley -centre neuràlgic de les grans empreses d´Internet- en l´espionatge massiu: firmes com Google, Facebook i Yahoo col·laboraven amb l´ASN perquè aquesta agència s´infiltrés en el tràfic d´Internet de tot el planeta. La cooperació es feia a través d´un programa secret, PRISM. I a través d´un altre programa anomenat Muscular, l´Agència de Seguretat Nacional nord-americana extreia secretament dades de cables de fibra òptica a l´estranger, on les operacions d´intel·ligència estan molt més restringides per les lleis sobre espionatge.

Com es diu a 'Ciutadans sota vigilància', l´Amèrica empresarial, les agències de seguretat i la seguretat nacional de l´Estat saben moltes coses sobre nosaltres, i nosaltres molt poc sobre ells.