Per dotzè any consecutiu, els veïns de Vila-sacra tornaran a ­obrir aquest diumenge les portes del seu municipi a tothom. Els oferiran els productes pels quals més se´ls reconeix: la ceba i el calçot. Degustacions i compra, concursos, dinars, música i jocs, tot un ampli ventall de propostes que donaran forma a una nova edició de la Fira de la Ceba i el Calçot.

L´any passat es van consumir per aquesta festa 13.000 calçots, una xifra que enguany es preveu repetir. A banda de la degustació a peu de carrer que es farà durant la fira -s´instal·len una mena de barres i, fins i tot, aixetes per rentar-se- un dels plats forts serà el tradicional concurs de menjar calçots. El guanyador de l´any passat, Jordi Soler, ja s´ha inscrit per batre la marca assolida aleshores, 1.825 grams. L´acompanyaran cinc valents més, alguns d´ells reincidents d´altres edicions.

D´altra banda, el programa de la fira, on està previst que hi participin una vuitantena de firaires d´arreu de Catalunya, es manté similar a les anteriors edicions. Per als més petits, hi haurà un taller de plastilina a les antigues escoles i jocs tradicionals al parc del Rentador.

Per als amants de la música, la coral Veus Blanques acompanyarà la missa solemne i uns mariachis amenitzaran la tarda amb els seus ritmes.

Abans, però, s´haurà fet la tradicional calçotada popular al centre cívic on tothom qui vulgui assistir caldrà que s´inscrigui prèviament al mateix Ajuntament.

La imatge de l'església a través de retrats dels visitants

Reproduir la imatge de l´església de Vila-sacra a través dels retrats dels visitants a la fira de la ceba i el calçot. Aquest és el repte que s´ha proposat Enric Boldó i que vol dur a terme diumenge aprofitant el gran nombre d´assistents a aquesta activitat lúdica i popular. Boldó, a més, aprofitarà per presentar una exposició fotogràfica a la llar d´avis. Aquesta és una de les propostes artístiques que acompanyaran la Fira de la Ceba i el Calçot. Però no serà l´única. Concepció Dabau també oferirà una exposició d´aquarel·les així com les alumnes de pintura, manualitat i dibuix de Laia Pol.

Una altra de les propostes que generen força interès i participació entre els veïns és el concurs de plantes i flors. Segons explica la presidenta de l´associació de dones de Vila-sacra, impulsora del concurs, enguany s´ha eliminat una categoria, la de bonsais, però s´ha mantingut la de planta verda i planta verda amb flor. A cada categoria s´atorgaran tres premis. El jurat que valorarà les plantes -cada persona pot dur-ne dues- són especialistes en el sector i també hi ha una representant de l´entitat organitzadora. L´any passat van participar-hi una vintena de persones. Com expliquen des de l´Ajuntament, qui no pugui dur els exemplars, se´ls facilitarà anar-los a buscar a casa seva.

L´alcaldessa de Vila-sacra, M. Carme Barceló, ha volgut destacar l´important paper que juguen els voluntaris en aquesta fira, voluntaris que formen part de diferents associacions molt actives durant tot l´any. "És la base de tot", assegurava l´alcaldessa. En aquest sentit, la Fira de la Ceba i el Calçot "es va crear per cohesionar la gent del poble, perquè fos un punt de trobada". Vila-sacra, apuntava, no disposa des de fa anys d´escola i "cal buscar coses alternatives que cohesionin, que creïn sensació de pertànyer a un poble". La fira ho acompleix amb escreix.