A mesura que la maleïda crisi sembla que es vulgui quedar entre nosaltres durant més temps, els fabricants s´adapten com poden a la situació del mercat. Un mercat que a Espanya continua sense aixecar el cap i en el qual motos polivalents com aquesta Fazer8 guanyen protagonisme.

A Yamaha han decidit unificar la seva gamma i han evitat tenir models semblants com la Fazer 600 i aquesta versió de 800. La Fazer 600 desapareixerà d´escena a mesura que s´esgotin les existències i el seu paper passarà a la nova XJ6. I d´aquesta manera, la Fazer de 800 cc puja de categoria per entrar en un grup de ruteres en la qual habiten la Suzuki GSX-F 650 i la CBF 600 d´Honda, que, sent més econòmiques, no tenen el tall més esportiu d´aquesta Fazer. Una moto que es mira al mirall de la versió FZ1 Fazer de 1.000 cc i que costa 800 euros més (9.949) en la seva versió sense ABS.

La nova Fazer8 és una equilibrada 800 cc que rivalitzarà amb motos de 600 i també amb la versió FZ1 Fazer, de la qual hereta concepció i alguns components. Una moto amb una posició de conducció confortable, un tacte del motor molt agradable i una part cicle solvent, tot i la senzillesa de les suspensions. S´ha de tenir en compte que el bastidor és el mateix que el de la seva germana gran, que rendeix quaranta cavalls més de potència, amb la qual cosa aquesta versió de 800 cc compleix sobradament les més altes expectatives.

Es tracta d´una tetracilíndrica amb una còmoda posició de conducció, que hereta el propulsor de la R1 en versió 2008, amb la particularitat que els conductes d´admissió tenen dues longituds diferents: de 150 mm per als dos cilindres centrals i de 125 mm per als que se situen a l´exterior. En funció de l´ampli règim de gir que utilitzem si ens movem a baix/mitjà règim, els dos cilindres centrals permetran que l´entrega de potència sigui òptima en aquest rang.

Si, en canvi, anem a la recerca de la part alta del comptavoltes, llavors els dos cilindres externs seran els que donin el millor de si –com més curts siguin els conductes, millor respiren a alt règim. El més sorprenent d´aquest sistema, que podríem anomenar anticrisi, ja que en les actuals R1 i R6 es munta uns conductes d´admissió de longitud variable, més costós, és que només s´aprecia al gràfic de la corba de potència una lleugera inflexió entre les 5.000 i les 6.000 rpm. En ordre de marxa, el tetra de la Fazer8 puja de voltes amb suavitat i contundència a la vegada, de manera moltlineall. Fa l´efecte que per una banda és un motor una mica punxegut, però en realitat és elàstic, utilitzable des de sota i amb un pujar de voltes molt excitant...

A velocitats legals, a 120 km/h, gira a 5.300 rpm, mil voltes més a 140 km/h i, si arribem a les 8.000 rpm, ens aproparem gairebé a 100 km/h per sobre dels límits legals establerts.

Còmoda i estable

Una moto com aquesta polivalent Fazer8, la polivalència de la qual permet moure´s per la ciutat, per carreteres de tot tipus i també per autopista, sense oblidar els grans viatges, ha de ser confortable i adaptar-se a diferents facetes.

En revolts és una moto molt divertida i compleix les expectatives. No té una part cicle a l´alçada d´una supersport, però amb una posició de conducció molt raonable i unes suspensions senzilles però efectives entre revolts, la Fazer8 és fàcil, estable i molt agraïda.

La Fazer8 és també amant dels viatges, tant per la seva comoditat i protecció com pel seu comportament dinàmic. La instrumentació és bastant completa i només s´hi troba a faltar una guantera.

Gràcies a l´elasticitat del seu propulsor i la seva cilindrada, que permet tibar les marxes i treballar menys amb el canvi que en una 600, et pots concentrar a buscar la traçada ideal conscient que per part del propulsor sempre tindràs una resposta immediata i directa.