La supervivent que va informar primer del bombardeig atòmic sobre Hiroshima a les autoritats, Yoshie Oka, ha mort als 86 anys per un limfoma maligne, va revelar aquest dimarts la seva família.

Oka, que va morir el passat dia 19 a Hiroshima, era una estudiant de 14 anys assignada com a intermediària en un centre de comandament de l'Exèrcit imperial quan es va produir l'atac nuclear a la ciutat nipona, el 6 d'agost de 1945, que va acabar amb la vida d'unes 80.000 persones de manera immediata.

Després del bombardeig, Oka va realitzar una trucada a la unitat de la ciutat de Fukuyama, a uns 100 quilòmetres d'Hiroshima, en la qual va informar que aquesta ciutat estava "gairebé destruïda" i que havia estat atacada per "un nou tipus de bomba".

La "hibakusha", nom amb el qual es coneix als supervivents dels atacs nuclears a Hiroshima i Nagasaki (tres dies després, que va forçar la capitulació de Japó el 15 d'agost i va posar fi a la Segona Guerra Mundial) sofria malalties relacionades amb el bombardeig.

Malgrat les seqüeles de l'atac, Oka va difondre activament la seva experiència i va participar en actes per demanar per la pau.

El bombarder B-29 Enola Gai, de les Forces Aèries d'EUA, va llançar el 6 d'agost fa 72 anys sobre la ciutat el "Little Boy", nom amb el qual va batejar al primer artefacte nuclear de la Història.

L'artefacte va acabar de forma immediata amb la vida d'unes 80.000 persones, però el nombre va augmentar a la fi d'aquest any fins a 140.000, mentre que en els anys posteriors les víctimes per la radiació van sumar més del doble.