L'OTAN 'no té intenció d'intervenir a Líbia' però està elaborant un pla 'prudent' per 'qualsevol eventualitat', inclosa una acció militar. Així ho ha confirmat aquest dilluns el secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, que ha assegurat que els 'atacs generals i sistemàtics contra la població civil' de Líbia són crims contra la humanitat. 'L'OTAN no té intenció d'intervenir a Líbia. Però com a organització de defensa i seguretat, la nostra feina és planificar de forma prudent qualsevol eventualitat', ha assegurat. 'No em puc imaginar que la comunitat internacional i l'ONU es mantinguin al marge si Gaddafi i el seu règim continuen atacant el poble sistemàticament', ha dit Rasmussen.

El secretari general de l'OTAN, però, ha deixat clar que qualsevol intervenció militar a Líbia requeriria una autorització del Consell de Seguretat de l'ONU, perquè la decisió necessita rebre un gran 'suport internacional'. Les preparacions 'prudents' que elabora de moment l'OTAN són perquè l'organització pugui reaccionar 'ràpid' si finalment la comunitat internacional decideix intervenir a Líbia. Rasmussen ha indicat, però, que de moment no s'ha rebut cap petició per intervenir al país àrab.

En una roda de premsa a Brussel·les, Rasmussen ha assegurat que la situació de Líbia serà el 'principal tema' de debat de la reunió d'aquest dijous i divendres dels ministres de defensa de l'OTAN. El secretari general ha defensat que l'OTAN està en contacte amb la Unió Europea per discutir sobre la qüestió, i que l'Alta Representant de la Unió, Catherine Asthton, també ha estat convidada a la trobada.

Segons Rasmussen, els ministres 'debatran la situació a Líbia, però també les perspectives a llarg termini a la regió'. 'Consideraran si l'OTAN pot ajudar més als nostres companys del nord d'Àfrica i del Pròxim Orient en aquest període de transició', ha assegurat. 'Veiem una gran onada de canvi arreu de la regió, que es dirigeix cap a la llibertat i la democràcia', ha defensat Rasmussen. 'Cap societat pot ignorar la voluntat del poble, el desig humà per la llibertat és universal', ha assegurat el secretari general de l'OTAN.