Els horts de Can Puig es troben situats al municipi de Torroella de Fluvià, a només un quilòmetre del riu Fluvià i a quatre quilòmetres del mar Mediterrani. L’experiència de tres generacions treballant la terra, la passió amb la que fan la seva feina, i les òptimes condicions climàtiques i orogràfiques del seu entorn permeten oferir a la parella Salvador Mensión i Anna Cortada productes d’una gran qualitat. Aquesta és una de les tres explotacions agrícoles -juntament amb l’Horta Marisa de Palau-sator i Can Puig Macaia de Palamós- que forma part del Grup de Recuperació del Fesol de l’Ull Ros, liderat per la Xarxa Tràmec del Consell Comarcal del Baix Empordà i productors de l’Empordà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palau-Sator, de la Generalitat, i la Casa de la Generalitat de Perpinyà. Aquesta acció pública-privada busca evitar la desaparició d’aquest llegum típic de l’Empordà i convertir-lo amb un revaloritzador econòmic. En una superfície de 4.000 metres quadrats, obtenen uns 500 quilos anuals d’aquest llegum.

El fesol o monget de l’ull ros és una varietat típica de l’Empordà que es conrea des de temps antics. És un llegum originari d’Àfrica i el varen introduir els romans. Té una tonalitat groguenca amb una taca marró al mig que el caracteritza. La mida és petita, d’uns cinc centímetres de llarg, la pell és molt fina i el sabor suau, fet que permet una cocció molt fàcil. També es conegut amb els noms de fesolets, caragirats, escurçatites, mongeta banyolina o fesolet menut.

Se sembra aproximadament per Sant Ponç (11 de maig) i es recol·lecta (sobretot a mà) pels volts d'agost pel fesol tendre d'esclovellar o pel setembre, si és per consumir el llegum en sec. Originàriament, era de mata alta, però ha anat minvant i, ara, majoritàriament es conrea el de mata baixa. No s'ha de confondre amb el fesol de l'ull negre de menor qualitat i preu.

El fesol, segons explica Salvador Mensión, és un aliment molt saludable amb importants propietats nutricionals. Conté principalment hidrats de carboni complexos, proteïnes, minerals i fibra. És apte per a diabètics i celíacs. Es consumeix preferentment en sec, però també en tendre. Es poden menjar bullits, amanits amb un raig d’oli i cansalada o incorporant-los en tota mena de guisats. “És molt més bo que el monget de l’ull negre i, a més, no porta gas, com la mongeta”, afirma Mensión.

Un producte a la cuina

Es tracta d’un llegum típic de l’Empordà molt apreciat gastronòmicament, però que s’està perdent i, ara, tres productors de l’Empordà s’han aliat de la mà dels Consells de l’Alt i el Baix Empordà per potenciar el seu conreu i el seu consum. El fesol de l'ull ros és el vuitè producte que s’adhereix al distintiu de qualitat alimentària Marca de garantia Productes de l’Empordà, i entre els quals s’hi troba el brunyol de l’Empordà, la poma de relleno, l’arròs de Pals o la gamba de Palamós, entre d’altres.

Per poder ostentar aquest segell d’ambaixador del fesol o monget de l’ull ros, aquestes explotacions agrícoles han de rebre la visita d’inspectors, tant en el moment de la sembra com de la collita.

L'acte de presentació d’aquest nou producte amb segell propi es va celebrar al restaurant Casamar de Llafranc (Baix Empordà), de la mà del xef Quim Caselles, que durant aquest darrer any 2017 va fer d’ambaixador del fesol de l’ull ros, juntament amb els seus productors per tal de donar-lo a conèixer. En aquest sentit, Salvador Mensión agraeix al cuiner de Llafranc l’assessorament en matèria culinària, cosa que ha permès adaptar aquest llegum a la gastronomia d’alta gamma.

Salvador Mensión també és conegut pels seus calçots, que comercialitza des de fa uns dotze anys, i de les tomates de penjar. Són productes que es poden trobar a la plana web can-puig.cat.