Un total de 381 caminants van pujar, diumenge passat, fins al monestir de Sant Pere de Rodes des dels nou pobles del Cap de Creus i més de 1.200 persones van gaudir dels actes organitzats al Conjunt Monumental, en una jornada radiant que va voler recordar els antics pelegrinatges que se celebraven a Sant Pere de Rodes.

A les 7 del matí arrencava la cinquena Pujada a Sant Pere de Rodes amb la sortida de caminants de Cadaqués i Roses. Unes hores més tard, es donava el tret de sortida de la resta de poblacions: Vilajuïga, Llançà, el Port de la Selva, Pau, la Selva de Mar, Palau-saverdera i la Vall de Santa Creu. Acompanyats per un dia radiant, 381 persones es dirigien al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes des dels 9 pobles del Cap de Creus fins a l´antic poble de Santa Creu de Rodes. Davant l´església de Santa Helena s´ha fet la rebuda dels participants, aquest any amb esmorzar pels inscrits i l´animació musical de Lo Sacaire del Llobregat.

En el Conjunt Monumental es donava el tret de sortida d´un dia radiant i farcit d´activitats que ha aplegat 1200 persones i que ha consolidat la Pujada a Sant Pere de Rodes com la veritable festa major del Conjunt Monumental. Al llarg del dia s´ha gaudit de una jornada de portes obertes a Sant Pere de Rodes i l´església de Santa Helena i visites guiades gratuïtes.

El punt culminant del dia va arribar amb la colla castellera dels Angelets del Vallespir, que van començar l´exhibició accedint a l´interior de Sant Pere de Rodes amb 4 pilars simultanis. Els castells es van anar aixecant a la plaça del monestir, amb les dues torres medievals d´escenari. Ben a la vora, a la zona de les ensulsiades, on Rufa Cervesera de l´Empordà tenia un sortidor de cervesa artesana, es preparava la botifarrada popular que ha arrodonit el dia i ha desbordat la pròpia organització exhaurint els tiquets en poques hores.

L´Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l´associació Via Pirena, el Parc Natural de Cap de Creus i els ajuntaments del Port de la Selva, la Selva de Mar, Cadaqués, Roses, Palau-saverdera, Pau, Vilajuïga i Llançà volen agrair molt especialment l´esforç i dedicació dels col·laboradors i els més de 50 voluntaris que han fet possible la Pujada i les entitats que hi ha donat suport: Foresterra, SalaSalut, l´Associació Excursionista Cabirols, el Centre Excursionista Capgirell, l´Unió Excursionista Llançanenca, Agrupament Escolta de Llança, Càdec: Cadaqués Excursions ambientals, Institut d´Estudis Empordanesos, Cooperativa Empordàlia, Fruites Núria, La Rufa, Tecnofinques, Restaurant del monestir de Sant Pere de Rodes i Serveis de Gestió Cultural Icono.