Polèmica per la foto del gironí Marc Crosas arponant un tauró en perill d'extinció

El futbolista nascut a Sant Feliu de Guíxols ha tornat a la lliga espanyola per jugar al Tenerife, de Segona A

25.07.2016 | 06:30
L´exblaugrana Marc Crosas arponant la cria de tauró.

Diversos jugadors del CD Tenerife, entre els quals hi ha l'exblaugrana Marc Crosas, han tornat als entrenaments a la platja de les Teresitas amb quelcom més que sorra a les sabates. Entre jocs, exercicis i bromes alguns dels jugadors han utilitzat les piques que senyalitzaven els circuits a l'aigua per caçar un animal que van trobar a la costa de la platja de la capital.

Marc Crosas va néixer a Sant Feliu de Guíxols l'any 1988, tot i que de ben petit es va traslladar a viure Bescanó, localitat d'on també és el seu cosí, l'exporter del Barça Albert Jorquera. Després de jugar a les categories inferiors del FC Barcelona, Crosas va tenir un pas fugaç pel primer equip, amb el que va arribar a debutar a la Lliga de Campions sota les ordres de Frank Rijkaard. Després d'això, el guixolenc va voltar per diversos equips com l'Olympique de Lió, el Celtic de Glasgow i el Volga Nizhny Novgorod, abans de provar sort a la lliga mexicana. Enguany, però, ha tornat a la lliga espanyola per jugar al C.D. Tenerife de Segona A, cedit pel seu últim conjunt, el Cruz Azul mexicà.

El que Crosas i els seus companys -molts d'ells nouvinguts a la illa i desconeixedors de la fauna local- no sabien és que el que van pescar a l'Atlàntic no altra cosa que una cria de tauró àngel, una espècie en perill d'extinció que es reprodueix en aigües canàries sense intervenció humana.

El tauró àngel ('squatina squatina') és una espècie pacífica de tauró que pot arribar a longituds més grans de 2 metres i pesos màxims de 80 quilos. Els angelotes sempre han estat uns usuaris més de la platja de les Teresitas. Des de fa molt temps aquesta espècie protegida utilitza aquest lloc de la costa chicharrera com criadero i passaven desapercebuts, fins a l'estiu passat quan un parell de mossegades van desfermar les alarmes entre els banyistes.

Ara, uns cartells informatius que l'Ajuntament de Santa Cruz ha col·locat al llarg de la platja contenen informació sobre aquesta espècie que ocupa el segon lloc en la llista dels peixos cartilaginosos més amenaçats del món, segons dades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa. La Platja de les Teresitas és pràcticament l'únic lloc del món on les femelles van a reproduir-se.

L'Associació d'Amics dels Taurons i Ratlles de Canàries (Atiracan) destacava el passat estiu l'"alt valor científic" de l'espècie quant a la reduïda grandària de la seva població, com per la seva distribució, "molt localitzada i fragmentada, així com per la seva tendència regressiva en tots dos aspectes". Així mateix, van indicar que des del segle XX la població "ha anat disminuint per la tendència creixent a la pesca comercial" a les àrees que habita, per aquest motiu "es troba localment extint".

Des del club blanquiblau han publicat un 'tuit' demanant disculpes pel desafortunat incident i lamentant el dany causat a la fauna de la Platja de les Teresitas i en concret, a aquesta espècie protegida.


Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema