El judici per frau fiscal contra el futbolista argentí Lionel Messi i el seu pare, Jorge Horacio Messi, va arrencar ahir a l'Audiència de Barcelona amb l'absència dels dos acusats, que declararan demà, i una gran expectació mediàtica. El jugador del Barcelona, que ahir va emprendre viatge cap a la capital catalana des de l'Argentina, ho farà «molt adolorit», segons va explicar el seu advocat, Enrique Bacigalupo, que va recordar la contusió lumbar i intercostal que va patir el seu representat en l'amistós Argentina-Hondures del passat cap de setmana.

Messi va emprendre ahir viatge cap a Barcelona per declarar pels tres presumptes delictes contra la Hisenda Pública espanyola, per posteriorment incorporar-se a la selecció argentina a Estats Units i disputar la Copa Amèrica del Centenari, segons apuntava el diari de Rosario La Capital. Malgrat la lesió, de la que Messi es recuperava amb l'«albiceleste» en la concentració prèvia a la disputa de la Copa Amèrica, Bacigalupo va confirmar que el futbolista es presentaria al judici per declarar, demà, tal i com estava previst.

L'Advocacia de l'Estat demana per a Lionel Messi i el seu pare 22 mesos de presó per, suposadament, haver defraudat 4,1 milions d'euros dels beneficis recaptats amb els drets d'imatge del futbolista entre els anys 2007 i 2009.

Per contra, la Fiscalia sol·licita que s'arxivi la causa per a l'astre argentí i es condemni Jorge Horacio Messi a 18 mesos de presó per tres delictes de frau fiscal, perquè segons la seva opinió el jugador no va tenir coneixement del frau perpetrat pel seu pare i representant.

Durant la vista oral, la defensa del futbolista es va queixar de l'excessiu zel mostrat per l'Agència Tributària amb el seu representat, recordant que aquest va rebre «21 visites d'inspectors en dos anys». A més, va al·legar que s'havia vulnerat el dret de Messi a no declarar contra si mateix durant la inspecció fiscal, una qüestió prèvia al procés que va ser desestimada ahir pel magistrat.

Bacigalupo va avançar en arribar a l'Audiència de Barcelona que jugarà «al contraatac», durant el judici i que el seu acompliment dependrà «del que ataqui l'acusació». En qualsevol cas, va dir que Messi «està tranquil» i va recordar que és «impossible» que el futbolista acabi a la presó, ja que s'enfronta a una pena menor a dos anys i a més no té antecedents penals. Ni Leo Messi ni el seu pare estan obligats a seure a la banqueta més que en l'última sessió, en la qual està previst el seu interrogatori, precisament perquè la pena que afronten és menor a dos anys. La sala ha permès també als acusats declarar després que ho facin els testimonis i s'exposin les pericials, un canvi en l'ordre habitual de les vistes orals que permet als processats ser interrogats després de conèixer les proves en contra seu, la qual cosa els confereix més garanties.

Per a aquesta primera jornada estaven citats quatre testimonis, però cap d'ells s'ha presentat a la vista, que ha amb prou feines ha durat una hora i que es reprendrà avui amb noves proves testificals i pericials.

Una de les qui havia de testificar era Celia Cuccittini, mare i dona dels acusats. Cuccittini s'ha acollit a l'article 419 de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que dispensa de declarar als descendents, ascendents, cònjuges o germans consanguinis dels processats, per no presentar-se en el judici. Tampoc no ho van fer altres tres testimonis vinculats a diverses societats instrumentals que suposadament Messi i el seu pare haurien utilitzat per defraudar i que estaven citats per a aquesta primera jornada. Un d'ells ja ha mort, mentre els altres dos no es van presentar sense fer cap justificació.