L’espectacle en els esdeveniments esportius el posen els protagonistes, els cracs, però la seva tasca quedaria deslluïda si no fos pels tècnics audiovisuals que treballen per portar l’exhibició a les pantalles. Edu Barceló Fàbrega és un dels membres que s’encarrega del muntatge audiovisual en esdeveniments com les curses de motociclisme del Mundial de MotoGP, que en vuit mesos té lloc en 18 punts del món, i les curses de camells i desfilades militars, que se celebraran els pròxims dies a Qatar. Barceló és de Sant Pere Pescador, té 27 anys i enguany ha disputat el seu vuitè Campionat del Món de motociclisme. “És com la carpa d’un circ, muntem i desmuntem el mateix a cada circuit i només canvia el lloc”, explica el santperenc, autònom i cap de l’empresa Prèvia Visual.

Si Dorna, l’empresa que gestiona el Mundial de MotoGP, el contracta per les 18 curses de l’any; Sobatech -amb seu a Vilafant i dirigit per Xavier Soler i Marta Barceló, cosins seus- compta amb ell per a altres proves, com les curses de camells. “Els camells sí que corren, no porten genet i són més resistents que els cavalls, que en canvi són més potents”, comenta Barceló amb referència a aquestes proves, que en aquest cas tenen lloc a Qatar.

La seva tasca principal és la de “cablejar el circuit, muntar les antenes, posar els càmeres, provar la radiofreqüència... que tot arribi perquè hi hagi el show televisiu”, afegeix. Si les curses de motociclisme són el diumenge, a cada circuit hi treballa durant set dies i quan els pilots corren a l’asfalt, ell està al pit lane vetllant per evitar que sorgeixin problemes tècnics. El campionat passa per tots els continents i, per a ell, els circuits “més emblemàtics tant per a treballar com pel lloc són Mugello (Itàlia) i Phillip Island (Austràlia)”. Com que tècnics i pilots es troben cada quinze dies “alguns et saluden de veure’t tants cops, però jo no m’hi barrejo gaire, vaig a treballar. És com un poble que viatja amunt i avall, coincideixes a l’hotel i pel paddock. Els més simpàtics? La televisió no enganya”, apunta.

Un futbolista que ha aparcat la pilota

Barceló estudiava un cicle de realització audiovisual a Barcelona quan Soler li va fer saber que Televisió Espanyola ampliava l’equip tècnic per a cobrir el Mundial de motos. No s’ho va pensar dos cops -“una oportunitat així no la podia deixar escapar”, confessa-, va deixar els estudis a mitges i, al cap d’un temps, però, va acabar un cicle formatiu de telecomunicacions a l’institut Narcís Monturiol de Figueres. Abans, també jugava a futbol i ara, després d’anar amb els contenidors de material pel món, el de Sant Pere s’ha vist obligat a aparcar-lo. Era migcampista, destacava per la seva tècnica amb la pilota i havia jugat a l’equip del seu poble, a l’Esplais i en el futbol base del Peralada.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.