La Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància ha proposat aquest dilluns sancionar amb 100.000 euros Catalunya Acció com a "instigadora" i "inductora" de la xiulada contra l'himne espanyol al Camp Nou durant la Final de la Copa del Rei de Futbol i amb 90.000 euros el seu president, Santiago Espot, per la seva "implicació i participació personal". Antiviolència també proposa sancions de 70.000 euros a les entitats sobiranistes que van signar el manifest a favor de la xiulada, de 6.000 euros al Barça per "inacció" i de 18.000 euros a la Federació Espanyola de Futbol i l'Athletic Club de Bilbao.

La Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència la Xenofòbia, el Racisme i la Intolerància a l'esport s'ha reunit aquesta tarda a la seu del Consell Superior de l'Esport per estudiar la xiulada a l'himne espanyol que es va produir el passat 30 de maig al Camp Nou durant la Final de la Copa del Rei de Futbol.

La trobada ha comptat amb la presència del president del Consell Superior de l'Esport, Miguel Cardenal, i del secretari d'Estat per a la Seguretat, Francisco Martínez, i de membres dels diferents forces i cossos de seguretat de l'Estat.

La reunió ha acabat amb la proposta de sancions contundents per al Futbol Club Barcelona, l'Athletic de Bilbao, la Federació espanyola de Futbol i per a les entitats sobiranistes que van signar el manifest a favor de la xiulada.

L'anomenada comissió antiviolència ha proposat multar els possibles autors materials de diferents conductes, entre les quals "transformar de manera premeditada l'espectacle esportiu en un escenari de reivindicació política mitjançant actituds intolerants com xiular l'himne i el rei espanyol".

"No són sancions exemplaritzants"

Segons el president del Consell Superior de l'Esport, Miguel Cardenal, aquestes conductes podrien haver "donat lloc a incidents molt greus per la llavor de violència que comporten". "És completament desafortunat ajuntar al mateix recinte desenes de milers de persones i introduir un element de debat que genera una incontestable crispació i que podria haver donat lloc a importants incidents", ha subratllat Cardenal, tot afegint que "van ser milions d'espanyols els que van veure com s'ofenia a símbols per a ells molt importants".

Així mateix, el secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha assegurat que no es tracta de multes "exemplaritzants" sinó de l'aplicació "rigorosa" de l'ordenament jurídic en el marc del que estableix la llei.

La Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra el Racisme, la Violència, la Xenofòbia i la intolerància a l'Esport remetrà la seva proposta de sancions als jutjats a través de la delegació del govern espanyol a Catalunya.

Les multes a Barça i entitats sobiranistes sumen més d'un milió d'euros

En concret, la comissió antiviolència ha proposat multar el Futbol Club Barcelona amb 6.000 euros per "inacció i falta de col·laboració" respecte a les convocatòries efectuades per les entitats convocants i amb 60.000 euros per incomplir les "obligacions exigibles al disseny i l'execució del dispositiu de seguretat i els controls d'accés", i que segons Antiviolència van permetre la barreja d'aficions dels dos equips i l'entrada d'objectes prohibits com bengales.

També proposa multar l'Athletic Club de Bilbao amb 18.000 euros per la "inacció i la falta de col·laboració" mostrada respecte les convocatòries efectuades per les entitats sobiranistes. En aquest cas, s'imposa el grau màxim de sanció en "no constar en les al·legacions formulades l'existència d'actuació o declaració alguna sobre el particular" per part del club.

Les sancions més contundents han estat per a les entitats sobiranistes i, en especial, per a Catalunya Acció com a "instigadora i inductora" de la convocatòria, per la difusió de la xiulada així com pel repartiment de xiulets per "maximitzar-la". Així mateix, també proposa multar el president d'aquesta associació, Santiago Espot, per la seva implicació i participació personal i que al parer de la Comissió Antiviolència va portar a terme de manera "paral·lela i separada" a Catalunya Acció.

La resta d'entitats han rebut una proposta de sanció de 70.000 euros per adherir-se al manifestque va servir per a la convocatòria de la xiulada. Aquestes són Sobirania i Progrés, el sindicat CADCI, la Plataforma pel Dret a Decidir, l'Internacional Comission of European Citizens, la Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya , Societat Catalana Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular 'El sotrac' i Units per Declarar la Independència.

Finalment, també proposa multar la Federació Espanyola de Futbol amb 18.000 euros per "inacció i falta de col·laboració mostrada respecte de les convocatòries efectuades per les diferents entitats", amb 15.000 euros per no designar Delegat-informador i amb 90.000 euros per l'incompliment de les obligacions exigibles al disseny i execució del dispositiu de seguretat i els controls a l'accés.