La resistència de Vilatenim, on el Figueres fa 14 mesos (i 25 partits seguits) que no hi perd, es presenta com la millor arma per rebre (diumenge, 16.30 h) el líder de Tercera Divisió, l´Olot. Serà la primera visita de l´equip garrotxí a l´estadi unionista amb el Figueres com a rival, ja que el darrer cop que es van enfrontar en partit oficial va ser la temporada 1982/83, quan els empordanesos encara jugaven al vell camp del Far. El 19 de desembre del 1982, l´aleshores equip de Pepe Pinto, líder de Tercera Divisió, va guanyar (1-3) als unionistes en el partit d´anada.

Trenta anys després d´una lliga apassionant a Tercera Divisió, Olot i Figueres s'estan tornant a trobar a la mateixa categoria on van enfilar camins diferents. Equips com el Badalona, Sant Andreu, Lloret, Banyoles o Terrassa eren alguns dels seus rivals. L´Olot va finalitzar aquell exercici com a campió amb els mateixos punts -i el goal average a favor- que el Figueres, que acabaria segon. Ni el triomf empordanès a l´antepenúltima jornada al camp del líder (1-2) va fer tremolar el pols a l´Olot. No obstant això, els dos equips van haver de disputar la promoció d´ascens a Segona B i a la Unió, a diferència de l´equip de la Garrotxa, li va somriure la sort.

Primer ascens a Segona B

L´equip entrenat en aquells moments per Jordi Gonzalvo va obtenir el premi després de superar dues eliminatòries contra el Durango basc (0-1 i 3-1) i el Sevilla Atlètic (3-2 i 1-1). El Sánchez Pizjuán, amb 27.000 espectadors a la grada, no va fer tremolar el pols als Vilarrodà, Pitu Duran, Ramos, Boix, Vila -autor del gol de l´ascens-, Juncà, Busquets, Coto, Brugués i Cuevas, fitxat al tram final d´aquell curs.

En canvi, aquell mateix dissabte 18 de juny del 1983 els olotins van fallar en el partit crucial davant el Villargarcía de Arosa gallec i van quedar-se un any més a Tercera. L´ascens a Segona B per primer cop a la seva història marcaria el decurs de la Unió en els següents anys, on viurien l´etapa més gloriosa.

Cinc exunionistes a l'Olot

Aquesta temporada, els olotins tornaran a intentar l´ascens i ho faran amb cinc exjugadors unionistes de l´etapa de Segona B: Jordi Freixa (1998-2005), Albert Serra (2000-2005), Raúl Rodríguez (2002-2004), Jordi Roca (2005-2006) i Uri Santos (2006-2007).

Els casos més emblemàtics són els dels defenses Freixa i Serra, que hi van jugar 7 i 5 anys, respectivament, entre els quals l´època en què el conjunt de Pere Gratacós va arribar a les semifinals de la Copa del Rei, al 2002. Roca va gaudir de més presència a la Fundació Esportiva Figueres i Raúl serà recordat per un gol agònic que va marcar a l'Espanyol B, al maig del 2003 (2-1), i que encarrilava la permanència dels figuerencs a Segona B a una jornada per acabar el campionat. Per la seva part, Uri va fitxar per la Unió l'estiu del 2006, on va formar part de la plantilla del Miapuesta abans que el club s'hagués de refundar a Tercera Regional l'any següent.