El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha indicat que està a punt de finalitzar una legislatura espanyola que ha resultat "molt negativa, negra i fosca del tot" per a l'autogovern català, ja que a penes hi ha hagut avenços.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs ha lamentat que, de la vuitantena de traspassos que es desprenen del nou Estatut, entre 2008 i 2001 només se n'han fet deu, que a sobre no s'han fet bé, com passa amb la gestió dels serveis de Rodalies i Regionals.

"Són deu traspassos mal comptats i incomplets", ha assegurat Homs, qui també ha carregat contra el finançament autonòmic que va entrar en vigor el 2008, també insuficient per cobrir les necessitats de despesa de la Generalitat.

Homs també ha criticat que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero no hagi fet avenços pel que fa a les beques -al traspàs de les quals l'obliga una sentència del Tribunal Constitucional (TC)- i també que l'executiu no hagi dubtat a recórrer davant de l'Alt Tribunal lleis aprovades pel Parlament, entre les quals hi ha la que estableix l'oficialitat de l'occità en la seva variant aranesa.

Davant de les "ingerències" constants del Govern espanyol a les competències de la Generalitat, Homs ha recordat que tant el Govern actual com els seus predecessors del tripartit s'han vist obligats fins i tot a actuar davant d'aquestes situacions.

En aquesta línia, el Govern ha aprovat aquest dimarts encarregar al Consell de Garanties Estatutàries un dictamen per determinar si el Pla Estatal de Protecció Civil davant del risc d'inundacions envaeix competències de la Generalitat en matèria d'emergències, protecció civil i seguretat pública.

Segons el Govern, aquesta iniciativa del Govern espanyol no respecta les competències catalanes, d'acord amb el que estableixen els articles 132 i 164 de l'Estatut.