Una dècima més que el conjunt de l'Estat

L'economia catalana creix un 0,9% de juliol a setembre

L'autoritat fiscal independent calcula que el PIB català va augmentar un 3,6% interanual en el tercer trimestre

02.11.2015 | 14:40
Imatge d´arxiu de monedes d´euro

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha situat el creixement de l'economia catalana del tercer trimestre en el 0,9% respecte els tres mesos anteriors i en el 3,6% en relació amb un any enrere. Així, segons els càlculs de l'Airef, Catalunya hauria crescut una dècima més que el conjunt de l'estat espanyol (0,8%) en termes intertrimestrals i dues dècimes més en termes interanuals. Els càlculs de l'Airef superen els fets per la Cambra de Comerç la setmana passada, que preveien un augment del PIB del 0,8% intertrimestral per a Catalunya i situaven la xifra anual al 3,3%. L'Idescat publicarà les xifres provisionals del creixement del tercer trimestre aquest dijous.
Les estimacions del creixement del PIB per autonomies confirmen la tendència d'una recuperació que s'està moderant en la segona meitat de l'any. Així, segons els càlculs de l'Airef, l'economia catalana va créixer un 1% en el primer i el segon trimestre, però va desaccelerar fins al 0,9% en el tercer. Pel que fa a les taxes interanuals, però, el creixement interanual estimat del 3,6% suposa mig punt més que els tres primers mesos de l'any i dues dècimes més que d'abril a juny.

Per autonomies, l'autoritat fiscal independent calcula que la Rioja va liderar el creixement durant el tercer trimestre, amb un increment del PIB de l'1,2%. La segueix les Illes Balears (1,1%) i cinc comunitats que arriben al 0,9%: Canàries, Castella i Lleó, País Valencià, Navarra i Catalunya. Galícia, Andalusia, Aragó i Astúries creixen igual que el conjunt de l'Estat, un 0,8%. Mentrestant, n'hi ha sis que estan per sota de la mitjana estatal: País Basc, Madrid, Castella-La Manxa i Extremadura amb un 0,7%; Cantàbria (0,6%) i Múrcia (0,4%).

En termes anuals, el País Valencià i les Illes Balears registren un augment del PIB del 4,3%. Les segueixen la Rioja (3,8% ), Canàries (3,7%) i Catalunya (3,6%), en la cinquena posició. Tot seguit hi ha Madrid i l'Aragó (3,3%), Cantàbria i Andalusia (3,2%), Navarra, País Basc i Castella i Lleó (3%), Galícia (2,9%), Extremadura i Astúries (2,8%), Castella-la Manxa (2,6%) i Múrcia (2,5).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema