A causa de la forta calor i la sequera

Catalunya registra pèrdues de més d'un 30% en la collita de cereals

L'organització Asaja confia que els preus vagin a l'alça perquè a nivell mundial també hi ha hagut davallades de producció i lamenta que estiguin condicionats a la climatologia

28.07.2015 | 17:50
Rosa Pruna

El sindicat Asaja ha xifrat en més d'un 30% la davallada de producció de cereal a Catalunya per culpa de la sequera i les fortes calors d'aquest any. Segons ha explicat la presidenta del l'organització, Rosa Pruna, Lleida i Barcelona són les demarcacions més afectades amb comarques com els dos Vallès, amb el 50%, i el Bages, l'Urgell, l'Anoia i el Ripollès amb el 40%. Pruna ha lamentat que un any més la climatologia ha condicionat el que es presentava com una bona campanya i ara confia que la davallada que també s'ha registrat a nivell mundial afavoreixi almenys a un repunt a l'alça dels preus.

Segons Pruna, el sector de cereal a Catalunya porta dos anys consecutius amb davallades de producció per culpa de la climatologia, de la qui ha dit que ''és qui mana realment''. La líder sindical ha lamentat que amb anys bons com es presentava aquest 2015 les pèrdues estiguin generalitzades al 30% en tots els territoris de cultiu. Les alarmes es van encendre al maig, quan per culpa de la calor sobtada i la manca de precipitacions el verd dels camps es va transformar en pocs dies amb blanc. Només ''s'han salvat'' aquelles varietats més primerenques i han quedat severament afectades les més tardanes, ha afegit Pruna.

Asaja calcula que en Blat hi ha hagut un 31% menys de collita, en Ordi, un 40% menys, i en Civada un 26% menys. Les dades oficials respecte al 2014 però donen una baixada de producció de l'ordre del 10 al 12% però el que passa és que l'any passat ja va ser un mal any, de manera que agafant la referència del 2013, el qual es considera un any normal, la pèrdua de producció es situa en els barems anteriorment mencionats.

Així, també a la Unió Europea, en països com Alemanya, Polònia, França, Itàlia i Espanya, la climatologia ha provocat un descens del 7,5%, uns 296 milions de tones. L'any passat van ser 320,5 milions de tones, i les sequeres molt generalitzades. A nivell d'Estat la forta calor i sequera han provocat un descens de collita d'un 30%, les més afectades són Catalunya, l'Aragó, les dues Castelles i Navarra amb 13.822 milions de tones, enfront els 18.000 milions de 2014.

En aquest sentit, Rosa Pruna ha confiat en un repunt a l'alça del preu del cereal a nivell mundial donada aquesta baixada de producció generalitzada. Així mateix, des del sindicat s'ha alertat de les dificultats per les que passa el sector agrari i ha instat a treballar per una assegurança d'explotació per la pèrdua de renda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema