Fins a cinquanta editorials, tres més que l´edició passada, seran presents a la 8a Liberisliber, la fira d´editorials independents que se celebra aquest dissabte i diumenge a Besalú. Aquest nou increment obligarà, potser l´any vinent, a abraçar nous espais com la plaça de l´Ajuntament. Enguany, ja s´obren, però, dos escenaris nous per fer actes, l´església de Sant Vicenç i la Casa Cornellà, un antic palau civil romànic molt poc conegut. La presència d´autors i segells altempordanesos serà molt notable destacant, sobretot, la celebració del cinquè aniversari de l´editorial Cal·lígraf que repassarà, dissabte, la seva trajectòria brindant amb vi de Garriguella.

La petjada altempordanesa també quedarà palesa en la presentació de diferents llibres: 'La cuina de la neta' d´Ester Marcos, que farà una demostració de cuina en directe, dissabte, 2/4 de 12 del migdia, i 'Llum' d´Elisabet Riera, diumenge, a les 12 del migdia. També es projectarà el documental 'Alexandre Deulofeu, l´historiador del futur', dissabte, a 2/4 de 6 de la tarda i reviurà Víctor Català en una secció nova, A Cau d´orella, on la poeta Blanca Llum Vidal llegirà alguns relats seus, molt impactants, de 'De foc i sang', dissabte a les 6 de la tarda. "Aquesta idea va sorgir del nostre comitè assessor, nou d´enguany, una intel·ligència col·lectiva que va proposar aquest recital de narrativa", comenta Miquel-Àngel Codes, director i ànima d´una fira que, al seu parer, és "quasi addictiva". "Malgrat no tenir dades que ho verifiquin, estem segurs que la fira està promovent la lectura", afirma Codes. S´ha constatat una forta presència de públic altempordanès. "Qui ve a la fira es troba amb gent que xerra animadament i això és contagiós", diu.

Perdurabilitat als continguts

Els visitants tindran un munt de fronts per seguir: des de trobades amb traductors per explicar com "cuinen la seva feina"; una primera trobada entre il·lustradors i editors per conèixer-se i promoure la publicació de projectes que ha quedat desbordada; xerrades sobre literatura, humor, identitat i economia; la presència de noms ben coneguts del cinema com Albert Serra; recitals com el de Roger Mas i d´Alberto San Juan fins a tallers d´escriptura, infantils, representacions teatrals i, per descomptat, entrega de premis, tant els Liberisliber com el Francesc Garriga de poesia. Per donar-li perdurabilitat a tot plegat, els organitzadors han impulsat la secció Ràdio Web Liberisliber. L´escriptor Paco Inclán farà entrevistes a diferents convidats, s´enregistraran i es penjaran a la web en format de podcasts. "Això ajudarà a no perdre continguts", assegura Codes.

Qui vulgui conèixer millor Besalú també podrà apuntar-se a alguna visita guiada pel poble o apropar-se a algun dels escenaris.