"Una obra de referència indiscutible", aquesta és la frase més repetida que anit van exposar els quatre ponents que participaven en la presentació de la reedició de la tesi doctoral d'Albert Compte (castelló d'Empúries, 1919-Figueres, 2014) sobre la geografia de l'Alt Empordà. El treball, en forma de llibre, ha estat reeditat per l'Institut d'Estudis Empordanesos. L'acte ha tingut lloc a l'Institut Ramon Muntaner, l'establiment docent on el doctor Compte va exercir la major part de la seva vida professional.

Albert Compte va iniciar la seva tesi doctoral el 1951 i la va acabar, després de fer un extens i rigorós treball d'investigació per tota la comarca, el 1960. L'any 1963 la va llegir a la Complutense de Madrid i el 1964 sortia editada a la revista 'Pirineos'. Des d'aleshores, ha estat considerat l'estudi més important i rigorós que s'ha fet sobre la comarca en l'àmbit geogràfic i els seus derivats.

"El pas del doctor Compte per l'Institut va ser espectacular", ha afirmat davant d'un nombrós públic el catedràtic i director del centre, Francesc Canet, exalumne del geògraf. Anna Maria Puig, presidenta de l'Institut d'Estudis Empordanesos ha llegit un missatge d'agraïment per part de Teresa Compte, filla del professor. Puig, també exalumne, considera que "la reedició és un reconeixement a la seva personalitat i trajectòria".

La glossa sobre el contingut de la tesi i la relació amb el seu temps ha anat a càrrec de l'historiador i expresident de l'IEE, Pere Gifre. La seva intervenció ha estat plena d'aportacions interessants sobre la importància científica i acadèmica del treball del geògraf. "És la gran referència del que era l'Alt Empordà abans de la gran transformació". Per Gifre, el doctor Compte va deixar-nos "una acta notarial del paisatge empordanès" abans del gran canvi provocat per l'arribada del turisme.

Finalment, el regidor de Cultura, Alfons Martínez Puig, ha lloat la iniciativa de l'IEE pel fet "d'haver fet valdre una obra cabdal a partir de la seva reedició. És molt important tornar a posar en primera línia una obra de referència com aquesta".