La biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses ha tornat a obrir les portes aquest matí de dimecres després de tres setmanes de reformes. Aquest temps s'ha aprofitat per canviar la moqueta del primer pis, que era l'única que quedava i s'ha substituït per 267 m2 de terra de vinil. També s'ha aprofitat per fer treballs de pintura i fusteria, i una neteja integral del fons de llibres per garantir-ne el seu bon estat.

La biblioteca Pública Jaume Vicens i Vives, inaugurada el maig de 2003, disposa d´una superfície útil de 763 metres quadrats i es distribueix en dos nivells. A la planta baixa hi trobem la zona d'acollida i informació, la secció infantil, l'àrea de revistes i diaris, la fonoteca, la zona de préstec i el servei de fotocòpies, així com la sala polivalent, amb una entrada independent. A la segona planta hi trobem les zones de consulta, la mediateca amb el material audiovisual i l´espai de cinema. Complementen l´espai, els patis exteriors, habilitats com a zona de lectura i d´activitats per als infants.

L'equipament ha estat dissenyat com una gran nau que permet la mobilitat total de l´usuari i la flexibilitat de les instal·lacions, on les prestatgeries, les taules, les butaques, etc., apareixen com a objectes dipositats amb la màxima llibertat sobre el paviment, i creen les àrees que en cada moment siguin necessàries. D´altra banda, el grafisme i disseny emprats en el conjunt de l´edifici, orienten l´usuari en tot moment pels diferents espais.

La biblioteca de Roses va ser creada l´any 1955 i transferida el 1979 per l´Administració estatal a la Generalitat, que vista la precarietat de les instal·lacions i l´estat lamentable del fons, la va considerar tancada. El 8 de març de 1990 es va signar l´acord de col·laboració per restablir els serveis bibliotecaris a Roses. El conveni establia la titularitat municipal de la Biblioteca i la seva integració a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya - Diputació de Girona. El 5 de maig de 1990 es va inaugurar una nova seu provisional de la Biblioteca, remodelada i en nou emplaçament. L´any 1996 es va traslladar als baixos d´un edifici d´habitatges situat al carrer Pep Ventura.

El creixement poblacional viscut a Roses durant els darrers anys, així com l´augment progressiu dels serveis que ofereix la Biblioteca, van motivar la creació d'un nou equipament ja que la seu provisional, amb una superfície de 350 metres quadrats i que no permetia cap tipus d´ampliació, resultava insuficient per a la demanda existent i per cobrir el que preveu el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat.