La Fundació Dalí segueix un any més esquivant la crisi. L'entitat que gestiona el llegat de l'artista va tancar el 2012 amb un excedent de 4.887.512 euros. Només en la venda d'entrades, la fundació va ingressar l'any passat 400.000 euros més que l'anterior i en drets d'imatge va ingressar 350.000 euros més. Aquests diners aniran destinats a la compra d'obra i al manteniment dels museus. A més, l'empresa Faber Gotic que exposava sense permís peces de l'artista al Reial Cercle Artística de Barcelona haurà de pagar 600.000 euros a la fundació. El gerent, Joan Manuel Sevillano, ha destacat que la sentència ja és ferma i que marca un precedent en reconèixer que "els drets d'exposició són de la fundació".

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha presentat aquest dilluns el balanç de l'any 2012. En els comptes de l'entitat destaca que ha invertit en el manteniment dels edificis i en compra d'obra gràfica de l'artista més de 900.000 euros. En activitats i exposicions, entre d'altres, ha tingut unes despeses de més de 10,5 MEUR. Aquestes inversions, però, han quedat superades en escreix pels ingressos, que han arribat pràcticament als 15,5 MEUR. Per això, la fundació ha tancat l'any amb un excedent de 4.887.512 euros. Segons ha explicat la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, aquests diners es destinaran, principalment, a la compra d'obra nova i a la millora de les infraestructures i museus que depenen de la fundació. Aquest és l'excedent més alt mai registrat als comptes de la fundació. "Dalí no nota la crisi", ha celebrat el secretari general de la fundació, Lluís Peñuelas.

Durant el 2012, van passar pels museus Dalí 1.457.765 persones, un 1,82% més que el 2011. Aquesta xifra suposa, un any més, un rècord de visitants, que ha fet que la fundació ingressi 400.000 euros més en concepte de venta d'entrades. El gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano, considera que l'èxit dels comptes de la fundació rau en el fet que les accions que promouen "s'adrecen al món sencer". "El món de la fundació no és l'entorn immediat sinó el món sencer i això ens atorga estabilitat en moments de crisi", ha valorat Sevillano.

Un dels ingressos que més ha evolucionat en els darrers anys són els que procedeixen dels drets d'imatge. El secretari general de la fundació, Lluís Peñuelas, ha destacat la tasca que s'ha fet per regularitzar l'ús de la marca i l'obra de Dalí. Actualment, el 20% dels ingressos procedeixen dels drets d'imatge i de la propietat intel·lectual quan, en els primers anys de vida de la fundació, "pràcticament eren 0", ha dit Peñuelas. En el darrer any, aquest capítol s'ha incrementat en 350.000 euros.

Una altra de les activitats que la fundació ha destacat del 2012 és l'exposició retrospectiva 'Dalí' que s'ha pogut veure al Centre Pompidou de París, del novembre del novembre de 2012 a març del 2013 i per la qual hi han passat més de 650.000 visitants.

Indemnització de 600.000 euros

El passat estiu una sentència del jutjat mercantil número 3 de Barcelona va donar la raó a la Fundació Gala-Salvador Dalí, que havia denunciat que tuna sala privada de Barcelona que exposava sense autorització suposades peces de l'artista, feia ús de la marca i que, a més, cobrava entrada als visitants. Es tracta de l'empresa Faber Gòtic S.L. que mostrava les peces a la sala d'exposicions del Reial Cercle Artístic de Barcelona, situa al costat de la catedral.

Segons el gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano, la sentència és ferma des del gener i, a banda d'obligar l'empresa a retirar les peces i qualsevol referència a l'artista, també fixa la indemnització a percebre per la fundació. Aquesta ascendeix, segons ha destacat Sevillano, a 600.000 euros (més interessos) i la fundació l'hauria de cobrar properament. Sevillano ha destacat que aquesta és una "gran victòria" perquè, per primera vegada, es reconeix que els drets d'exposició d'obres de Dalí recauen en la fundació i, per tant, "marca un precedent".

El gerent ha destacat que també tenen obert un procés judicial similar contra "un pseudomuseu" atribuït a Dalí a Berlín i que, a partir d'ara i amb aquesta sentència a la mà, podran lluitar "més fermament" davant d'altres possibles casos que es donin arreu del món.