El Museu Picasso celebra el proper 9 de març el 50è aniversari de la seva inauguració. Presenta, per l'ocasió, tres exposicions que s'aniran succeint en el temps. La primera, 'El Museu Picasso, 50 anys a Barcelona. Els orígens', que s'inaugurarà el mateix 9 de març, té la voluntat de documentar tres àmbits relatius al museu: la seva gestació, el procés de construcció i el vincle entre Picasso i Barcelona. Per dotar el museu de més recursos, capacitat de decisió i projecció, aquest dimecres s'ha signat la constitució de la Fundació Museu Picasso, que estarà formada per representants del món de les galeries, acadèmic i empresarial, així com membres de l'Ajuntament i familiars de l'artista.

El Museu ha programat tres mostres de caràcter documental que es presentaran l'una darrera l'altra fins al 16 de febrer del 2014 i que volen donar testimoni dels trets identitaris d'aquest museu: la gènesi, la seva col·lecció i les exposicions que s'hi han fet. "Les tres mostres explicaran una història única, però dividida en tres parts", ha explicat la coordinadora de les exposicions del 50è aniversari i cap del Centre de Coneixement i Recerca del Museu, Sílvia Domènech.

'El Museu Picasso, 50 anys a Barcelona. Els orígens' és la primera d'aquestes mostres i explica el procés de formació del museu. L'exposició s'inaugurarà el 9 de març coincidint amb una jornada de portes obertes que comptarà amb la participació del personal del museu per tal d'oferir als visitants una visió particular de les obres de la col·lecció. L'exposició aborda les relacions personals entre Picasso i Barcelona, que sempre va esdevenir un nexe en la vida de l'artista, tot i ser malagueny. Aquí va viure del 1895 al 1904 amb la seva família i va pintar el 'Retrat de Pallarès' al 1909, en una de les diverses ocasions en què va visitar la ciutat al llarg de la seva vida.

La mostra documenta també tot el procés de gestació del museu a través de la relació de Picasso amb el seu amic de joventut i secretari personal, el poeta català Jaume Sabartés. I, finalment, es recull tot el procés de constitució del Museu, amb documents d'arxiu que expliquen la donació a la ciutat de Barcelona de la col·lecció d'obres de Picasso que tenia Jaume Sabartés o la rehabilitació del palau Berenguer d'Aguilar per donar cabuda al Museu Picasso.

"Amb aquesta exposició volem explicar que aquest museu es va crear per voluntat del propi Picasso i que representa el vincle de l'artista amb la nostra ciutat", ha apuntat la coordinadora de les exposicions del 50è aniversari i comissària de la primera, Silvia Domènech.

La segona mostra serà 'Jo Picasso. Autoretrats', que es podrà visitar del 31 de maig fins l'1 de setembre del 2013. "Presentarem com es veia Picasso a si mateix en la primera mostra monogràfica celebrada sobre l'autoretrat de l'artista", ha explicat el director del Museu, Bernardo Laniado-Romero. Finalment, la darrera exposició, del 14 de novembre al 16 de febrer del 2014, documentarà com s'ha format el museu a partir de les donacions i adquisicions d'obres.

Les exposicions coincidiran també amb una sèrie d'activitats programades durant tot l'any, com ara tallers de lectura, taules rodones o concerts.

D'altra banda, aquest dimecres s'ha constituït la Fundació Museu Picasso de Barcelona, que suposarà un nou model de gestió del centre. Aquesta fundació vol donar més projecció internacional, autonomia i visibilitat al Museu. "El Museu Picasso ja posa Barcelona al món, la fa present, però pensàvem que era necessari donar-li noves eines", ha declarat l'Alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La Fundació no començarà a operar fins que no tingui el vist i plau de la Generalitat -d'aquí a tres mesos segons càlculs de l'Ajuntament-.

Trias ha continuat explicant el sentit d'aquesta iniciativa: "Volem, que la gent senti aquest museu com a propi, com a fruit del somni de l'artista, que va ser molt generós envers la ciutat de Barcelona. Ell volia que fos un projecte amb participació de la gent, i creiem que aquest és ara el nostre repte: retornar aquesta participació al museu".