L'Acadèmia del Cinema Català atorgarà el premi Gaudí d'Honor 2012 al director, guionista i productor Pere Portabella, perquè al llarg de les seves cinc dècades en actiu ha estat un dels cineastes "més arriscats a l'hora d'explorar el llenguatge cinematogràfic".

En un comunicat, l'Acadèmia ha recordat el seu gran prestigi i reconeixement internacional, i que la seva filmografia forma part del fons del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i ha estat objecte de retrospectives en centres artístics com el Georgres Pompidou de París (2003) i el Museum of Modern Art (Moma) de Nova York (2007).

El cas del museu novaiorquès és especialment significatiu, doncs comparteix l'honor amb només dos cineastes espanyols: Luis Buñuel i Pedro Almodóvar.

Portabella (Figueres, 1929) en la seva faceta com a productor va impulsar cintes tan emblemàtiques com 'Viridiana', de Buñuel (1961), i en la seva carrera com a director destaquen títols com 'Vampir Cuadecuc' (1970) i 'Umbracle' (1972).

Portabella recollirà el premi Gaudí d'Honor durant la celebració de la gala dels IV Premis Gaudí, que es lliuraran el 6 de febrer del 2012 al teatre Artèria Paral?lel de Barcelona.

Els guardonats amb el premi en les altres tres edicions han estat l'actor Jordi dauder (2010) i els directors Josep Maria Forn (2009) i Jaime Camino (2008).