Les setenes Jornades 'l'Empordà el paisatge com actiu econòmic', celebren aquest diumenge el seu acte d'obertura amb una visita guiada a l'exposició 'Empordà Industrial', instal·lada a l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries. L'acte començarà a les onze del matí i és obert a tothom. Les Jornades estan organitzades per l'Institut d'Estudis Empordanesos, Via Pirena i el Setmanari de l'Alt EMPORDÀ.

Els museus Ecomuseu-Farinera de Castelló d´Empúries, Museu del Suro de Palafrugell i Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya han organitzant conjuntament l´exposició 'Empordà Industrial'. És tracta d´un projecte col·laboratiu de tres museus que formen part del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), en el que es treballa més enllà de les seves circumscripcions locals per poder oferir una visió integrada d´un període històric, la industrialització, que ha estat un dels més destacats de la nostra història contemporània de Catalunya.

Del mar fins a la muntanya, passant per la plana i els aspres, la industrialització de l´Empordà, entenent-lo com el conjunt de les dues comarques que avui el formen, va íntimament lligada a l´explotació del seu sector primari. L´exposició proposa un recorregut pels diferents paisatges i les indústries que se´n deriven ja des del segle XVIII. Més enllà, es posen de rellevància els dos models industrials diferenciats a l´Alt i al Baix Empordà: la Comarca del suro i el Centre comercial i industrial de Figueres.

A l´exposició, comissariada per Eusebi Casanelles, ex-director del mNACTEC; i fruit de la recerca de prop de dos anys en el camp del patrimoni industrial empordanès, es podrà copsar a través d´imatges, audiovisuals, objectes i maquetes la importància que la industrialització va tenir en aquest territori.

L´Empordà, que tothom percep com un territori agrícola i turístic i conegut per la seva anomenada Costa Brava, ha de revalorar el seu important passat industrial ja que aquest ha modelat l´estructura de la seva societat i ha establert una cultura productiva, antecedent de les industries punteres actuals. En aquest sentit, volem agrair al gran nombre d´institucions, particulars i empreses que han col.laborat i ens han cedit material per la mostra.

Aquest projecte ha estat finançat per tots tres museus i compta amb el suport del Departament de Cultura i la Diputació de Girona.

La mostra va ser inaugurada pel conseller de Cultura, l´alcalde de Castelló d´Empúries i de Palafrugell. Fins el diumenge 1 d´octubre es podrà visitar a l´Ecomuseu-Farinera i llavors itinerarà a la resta de museus que l´han produït: de novembre 2017 a març 2018 al Museu del Suro de Palafrugell i d´abril a novembre 2018 al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya de Terrassa.