El Financial Times alerta del "risc" que les tensions entre Catalunya i Madrid, les quals descriu com a pròpies d'un "estat de guerra", es converteixin en un "xoc real". Per evitar-ho, assegura a l'editorial d'aquest dijous, que "cal una situació política". "La Constitució ha estat molt útil per a l'Espanya democràtica però el país necessita que esdevingui un document al servei d'un Estat dinàmic i que evoluciona, amb reformes més clares en el camp federal". Tot i això, el diari recorda que les forces independentistes no van obtenir el 50% dels vots a les eleccions del 27-S i, per tant, estan "molt per sota del que seria moralment necessari per justificar una ruptura amb Espanya".

El diari també fa referència a l'escalada del sentiment independentista a Catalunya, que atribueix "a l'agreujament de la crisi econòmica" però també a "les negatives del govern del Partit Popular de Madrid a l'hora de negociar una major autonomia per Catalunya". "Ara el risc és que aquest estat de guerra, amb grans manifestacions i expressions simbòliques a Catalunya i amenaces dissimulades des de Madrid, deixi pas a un xoc real", assegura a l'article publicat aquest dijous.

El diari subratlla que l'últim que necessita Espanya és "una crisi constitucional" sobre "el futur de la unitat de l'Estat" i menys a les portes d'unes eleccions generals. Tot i que l'editorial aposta per una reforma de la carta magna, assegura que ha de ser Catalunya qui "faci un pas enrere" en primer lloc per no desencadenar una "profunda crisi" a Espanya.

Finalment, el rotatiu econòmic recorda que ja es va oposar a la independència d'Escòcia i "considera la ruptura d'Espanya igualment indesitjable".