El Consell de Política Fiscal i Financera d'avui servirà per constituir un grup de treball sobre el nou model de finançament autonòmic i per a abordar la reducció de les empreses públiques, però també per posar-ne en marxa un altre de caràcter tècnic que treballarà sobre els objectius de dèficit autonòmic per al 2013. Aquest grup de treball tindrà sobre la taula la proposta del govern espanyol per a un nou sistema de repartiment dels esforços en la reducció del dèficit per establir objectius diferents per a cada territori. Segons va explicar el ministre Montoro, el repartiment podrà tenir en compte l'esforç de cada comunitat al 2012, el pes al PIB i si ha hagut de recórrer o no al FLA.

Serà un repartiment "asimètric" però no "a la carta" en què malgrat els incompliments que hi hagi pogut haver el 2012 els territoris que hagin aconseguit retallar més, o les que tingui més pes al PIB, com és el cas de Catalunya, o les que han de recórrer al FLA, disposaran d'algunes dècimes més de marge que aquelles que no han fet el mateix esforç. Montoro va explicar als passadissos del Congrés que al 2012 la situació econòmica de les comunitats s'havia "obert en ventall" i actualment hi havia "moltes diferències" entre territoris, fet que "ens porta a una nova situació".

"Per això al Consell de Política Fiscal i Financera crearem un grup de treball per afrontar aquesta situació nova i volem conèixer el criteri de les comunitats autònomes abans de prendre cap decisió".

En aquest sentit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va pronunciar a favor que els objectius de dèficit per al 2013 per a les diferents comunitats autònomes puguin ser "asimètrics". En declaracions abans d'assistir a una conferència al Cercle d'Economia, el conseller, que avui representarà la Generalitat en el Consell de Política Fiscal i Financera, va plantejar la possibilitat que a l'hora de fixar el dèficit es tinguin en compte els interessos del deute de cada comunitat autònoma.

En qualsevol cas, Mas-Colell va afirmar que no creu que de la reunió d'avui surti un nou objectiu de dèficit per a Catalunya, atès que la UE encara no ha especificat quin marge extra de dèficit donarà a Espanya.

Més reaccions

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va demanar al Govern que no cedeixi al "xantatge" del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i exigeixi un objectiu de dèficit que permeti fer uns pressupostos "justos i dignes" per a Catalunya. Rovira es va referir així a la reunió del CPFF en què la Generalitat confia que el Govern faci un gest a favor de relaxar el dèficit marcat per a aquest any.