La Saligarda és el nom amb què es coneix un vent que només bufa a La Garriga (Vallès Oriental) i que evita la formació de boires al municipi. Es genera per la diferència d'alçada entre la plana de Vic i la plana del Vallès. La boira d'Osona vessa sobre el Riu Congost i es converteix en aire gèlid a mesura que va descendint. El vent desemboca a La Garriga, on bufa i "estalvia la formació de boires, redueix la humitat relativa i fa que hi hagi més insolació". És habitual que pobles pròxims es llevin emboirats i en canvi a La Garriga hi brilli el sol. La sensació de fred, però, és més acusada.

Agustí De Ferrater, tècnic municipal i gestor de l'estació meteorològica de La Garriga, forma part d'un grup de Whatsapp on hi ha meteoròlegs de pobles pròxims. Els companys informen sovint de la boira als respectius municipis. "A La Garriga fa sol", respon ell la majoria de vegades. "La Garriga té dos o tres dies a l'any de boira; els pobles del costat poden tenir trenta o quaranta dies", explica en una entrevista a l'ACN. "Que hi hagi boira és tan especial com que nevi", assenyala.

La causa d'aquest fenomen és un vent de tipus 'catabàtic', molt freqüent a l'Antàrtida a causa dels altiplans. És un vent conegut com a brisa de muntanya de descens. Es produeix per la diferència d'alçada entre dues planes, indica De Ferrater. A La Garriga se li ha posat el nom de Saligarda.

Segons explica en una publicació local el doctor en Física i professor de l'IES Manuel Blancafort, Agustí Burgueño, la Saligarda "procedeix del gran embassament d'aire fred que es forma sobre la plana de Vic durant les nits llargues amb calma anticiclònica, acompanyat de boires i que aconsegueix eixir a través del coll de Balenyà, a 550 metres del nivell del mar". L'aire circula pel Riu Congost i "arrossega esquinçalls de boira que s'evaporen quan va descendint". Un cop arriba a La Garriga, bufa i "estalvia la formació de boires al poble, redueix la humitat relativa i fa que hi hagi més insolació".

La boira d'Osona "vessa" sobre el Riu Congost i desemboca en forma de vent a La Garriga, on la llera del riu es fa més gran, explica de forma resumida Agustí De Ferrater. "I si hi ha vent, no hi boira; el vent no deixa que la boira es formi", assenyala. A Vic hi ha boira perquè és una plana alta on hi fa molt fred i no hi ha corrents d'aire, afegeix.

La Saligarda pot arribar a circular fins els 50 kilòmetres per hora i és durant els mesos d'hivern quan més es nota. Bufa sempre de nord a sud, des de les vuit o nou del vespre fins el migdia del dia següent. La major insolació fa que a La Garriga hi hagi temperatures una mica més elevades, però en canvi la sensació de fred és més acusada. És a dir, entre la temperatura real i la temperatura de sensació hi ha uns 5 graus negatius de diferència. A tall d'exemple, el divendres 11 de desembre es va registrar una mínima de 5,6 graus al poble. La temperatura de sensació va arribar als 0 graus per l'aire gèlid de la Saligarda, comenta De Ferrater.