L'Alt Empordà compta amb una de les ofertes més completes del territori català, racons i paratges per a tothom gràcies a la fusió entre muntanya, plana i costa, que consoliden l'atractiu genuí de la comarca per gaudir de totes les possibilitats en les nostres escapades. En aquest ventall de possibilitats tan heterogeni, destaca el municipi d'Avinyonet de Puigventós, situat al cor de l'Alt Empordà, que representa un dels màxims exponents del territori en la seva fusió entre cultura, història, paisatge i tranquil·litat.

El poble reivindica el seu caràcter històric gràcies a la seva visita cultural, un viatge en el temps per fer un recorregut únic entre els nombrosos monuments, edificis i llocs singulars d'Avinyonet de Puigventós, com per exemple la visita al castell de la Comanda Hospitalera. Es tracta de l'edifici més ben conservat del municipi, una fortificació construïda entre els segles XVI i XVII que marquen bona part de l'estil arquitectònic del nucli antic, encara que és inevitable fer al·lusió al temple romànic adjacent a l'Hospitalera. L'església parroquial de Sant Esteve d'Avinyonet és actualment un edifici d'una nau, de planta rectangular, de murs amb merlets i atalussats per tal com restà integrada en el castell veí, després de ser reconstruït al segle XV i, posteriorment, reformat al segle XVIII. Es tracta d'una construcció que compta amb elements de diferent cronologia per les reconstruccions que ha viscut amb el pas dels segles, un testimoni arquitectònic immillorable del pas del temps al poble. Respecte al patrimoni històric del municipi, es pot visitar la vil·la romana de la Font del Vilar, un jaciment que es troba enmig de la plana, a la urbanització del Mas Pau, on es pot veure un complex d'edificacions d'entre el segle II aC i V dC bastides entorn d'un pati central i distribuïdes en dues zones diferents. També fora del nucli antic i urbà trobem l'ermita de Santa Eugènia, un temple romànic del segle XI, modificada al XVII i restaurada als anys 70.

Paisatge i entorn incomparables

Visitar Avinyonet de Puigventós representa una immersió completa en la natura i el paisatge altempordanès gràcies a la seva localització privilegiada. En la confluència del riu Manol amb el riu Rissec, el municipi compta amb l'espai de la Garriga d'Empordà, un paratge natural, cultural i paisatgístic, situat al nord de la zona, on l'Empordà comença a fer muntanya. Es tracta d'un paratge mediterrani amb un excepcional patrimoni arquitectònic basat en la pedra seca que inclou feixes, parets, recs i barraques, construïts pels habitants d'altres èpoques. Un indret sec i rocós, de terra baixa, ocupat, majoritàriament, per garrigues de coscoll. Un territori que, tot i el seu aspecte aspre, inhòspit, no deixa de ser un indret que amaga molta vida.

El municipi i el seu entorn paisatgístic són un escenari ideal per realitzar rutes i activitats esportives a l'aire lliure. Per exemple, Avinyonet de Puigventós compta amb una Xarxa d'itineraris saludables, és a dir, recorreguts que transcorren tant per dins el nucli urbà com pels seus entorns. Estan senyalitzats de manera permanent per facilitar la pràctica d'activitat física moderada, principalment, per promoure l'acció de caminar. A més, cada dia es poden veure un bon grapat de ciclistes començant o acabant les seves rutes de BTT o carretera al nucli urbà, i és que l'entorn, el relleu i la proximitat amb les carreteres representen un escenari ideal per als esportistes sobre rodes.

Gastronomia i allotjament de primera

A l'altura dels atractius del municipi, Avinyonet de Puigventós compta amb una oferta gastronòmica de primera, amb una gamma de productes de proximitat per elaborar cuina mediterrània amb el toc altempordanès inevitable de la cuina de la comarca. Aquesta empremta tan representativa la podem trobar al Mas Falgarona, el Restaurat El Pont, al terme municipal, o a La Societat Recreativa Avinyonetenca, situada a la plaça Pous i Pagès, centre neuràlgic del poble per gaudir dels millors àpats que ofereixen els establiments en diferents ubicacions de la zona. I és que Avinyonet de Puigventós no només és garantia de qualitat gastronòmica, sinó que també compta amb una oferta d'allotjaments per poder gaudir completament de l'entorn rural i de les escapades al cor de l'Alt Empordà. El mateix Mas Falgarona, Mas Camins, l'Hotel Mas Bosch i Can Barraca són els establiments especialitzats del municipi per poder gaudir completament de l'experiència de visitar Avinyonet de Puigventós.

Els establiments que conformen l'oferta gastronòmica i recreativa són la cirereta del pastís que representa un municipi on la història es fon amb el paisatge, la tranquil·litat i el silenci ressonen pel seu entorn natural, i on una escapada -planificada o improvisada- es pot convertir en un descobriment d'un paratge per seguir apreciant amb el pas dels anys. Visitar Avinyonet de Puigventós és arribar fins al cor de l'Alt Empordà.