Aquests dies l'òrbita dels satèl·lits Starlink creua la Península, fet que permet la seva observació des de la finestra de les llars. Justament dijous 30 d'abril a les 22:38 serà quan es puguin veure creuar l'Empordà. Des de la Terra podem detectar el tren de satèl·lits a simple vista, ja que viatgen junts i a poc a poc es van expandint en l'espai.

Què són els satèl·lits Starlink?SpaceX, una empresa americana de transport aeroespacial, treballa en el projecte Starlink, una iniciativa per portar Internet a tot el planeta. Aquest mateix 22 d'abril va posar en òrbita el setè set de 60 satèl·lits de Starlink, arribant als 420, i s'espera que el pròxim dijous 7 de maig es realitzi el vuitè llançament de satèl·lits Starlink.Una de les principals crítiques al projecte prové dels astrònoms, que defensen que des del llançament dels primers 60 satèl·lits al maig de 2019, la gran quantitat de satèl·lits ha perjudicat la qualitat de les observacions. Des del tercer llançament SpaceX ha anat provant sistemes per fer que els satèl·lits reflexin menys. El mateix Elon Musk, cofundador d'SpaceX, assegurava que en el novè llançament tots els satèl·lits tindran un nou sistema que afectarà menys les observacions astronòmiques terrestres.Tanmateix, són més de vint mil cinc-cents els satèl·lits i brossa espacial que ens envolta.Com puc observar el tren de satèl·lits Starlink?Per observar aquest tren de satèl·lits no cal disposar de cap instrument especial, només cal situar-se en un espai sense massa contaminació lumínica i que el cel estigui lliure de núvols. Això serà més complicat, perquè aquesta nit es preveu un cel ennuvolat.Una de les eines recomanades per saber quan passaran exactament per sobre els nostres caps és See a satellit tonight, una eina molt senzilla que només requereix saber la teva ubicació. A més, mostra els satèl·lits artificials que es poden veure des del punt on estiguis en els pròxims cinc dies. Es tracta d'una eina desenvolupada per James Darpinian, un enginyer que ha format part del projecte de Google Earth.Bruno Pérez explica com utilitzar l'eina i com veure els satèl·lits que ens envolten:

Què són els satèl·lits Starlink?

SpaceXprojecte Starlink

ha perjudicat la qualitat de les observacions nou sistema que afectarà menysmés de vint milcinc-cents

Com puc observar el tren de satèl·lits Starlink?Per observar aquest tren de satèl·lits no cal disposar de cap instrument especial, només cal situar-se en un espai sense massa contaminació lumínica i que el cel estigui lliure de núvols. Això serà més complicat, perquè aquesta nit es preveu un cel ennuvolat.Una de les eines recomanades per saber quan passaran exactament per sobre els nostres caps és See a satellit tonight, una eina molt senzilla que només requereix saber la teva ubicació. A més, mostra els satèl·lits artificials que es poden veure des del punt on estiguis en els pròxims cinc dies. Es tracta d'una eina desenvolupada per James Darpinian, un enginyer que ha format part del projecte de Google Earth.Bruno Pérez explica com utilitzar l'eina i com veure els satèl·lits que ens envolten:

Com puc observar el tren de satèl·lits Starlink?

eines recomanades See a satellit tonightrequereix saber la teva ubicació.