En el transcurs dels darrers mesos, el tram de muralla carlina del segle XIX, que encara resta dempeus entorn de l’antic convent dels Caputxins de Figueres, ha estat objecte de diverses bretolades. Les pintades han fet acte de presència a la paret, amb algunes crides feixistes com ara "Arriba España". També hi ha hagut alguna arrencada de pedres a la part superior del tram final del carrer Puig Neulós, el vial que connecta amb l’avinguda Costa Brava.

Segons els historiadors, aquesta muralla forma part del conjunt de fortificacions que es van aixecar a Figueres, durant la tercera guerra carlina, entre 1872 i 1876. El convent dels Caputxins, construït al segle XVIII, va formar part de l’entramat d’edificacions i murs que es van aixecar entorn del nucli urbà de la ciutat per a defensar-la dels atacs exteriors. La batalla més famosa va tenir lloc el 28 de maig de 1874 quan l’exèrcit del general Savalls va intentar ocupar la vila sense aconseguir-ho.

La muralla que protegia Figueres tenia diverses portes d’accés. Amb el temps, les parets es van anar enderrocant, però a la zona del Rec Arnau, entre els Cendrassos i l’actual avinguda de Perpinyà, hi van sobreviure diversos trams de muralla que van servir per a delimitar els horts dels veïns.

En els Caputxins, resta el tram més ben conservat, amb les parets dretes i les espitlleres ben visibles.

De manera provisional, va servir per a delimitar el pati dels barracons de l’escola del Parc de les Aigües. El nou edifici educatiu també aprofita part d’aquesta muralla com a tancament.

Un vial problemàtic

Les pintades i els actes d’incivisme també afecten l’escola pública Parc de les Aigües. Des de l’1 d’octubre passat, a les parets de l’edificació que limita amb l’hort del centre, hi han aparegut pintades que s’han anat esborrant. La direcció de l’escola explica que treballa “en contacte i bona col·laboració amb l’Ajuntament i la Guàrdia Urbana per resoldre el problema. Hem demanat videovigilància en el carrer Puig Neulós, com la que hi ha al Parc de les Aigües”. Aquest carrer no té sortida i s’ha convertit en un punt de reunió que genera deixalles i trencadissa d’ampolles a tocar les portes posteriors de les classes d’educació infantil del centre.