18 de maig de 2017
18.05.2017
Figueres

L'Agència de l'Habitatge estudia posar vigilància privada als blocs ocupats de Figueres

La Generalitat descarta, de moment, instal·lar-hi càmeres, però es planteja blindar les portes d'accés als comptadors arran dels darrers incidents

18.05.2017 | 15:31
Un tècnic de la companyia d´aigua i un efectiu de la Guàrdia Urbana

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya està estudiant posar un vigilant de seguretat privada per controlar l'accés als blocs de protecció oficial amb ocupacions il·legals de la plaça Joan Tutau de Figueres. L'ens, que depèn del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, descarta per ara la instal·lació de càmeres de seguretat però contempla blindar les portes d'entrada als comptadors. L'anunci arriba després que aquest diumenge a la nit s'hi produís el darrer incident. Un home que manipulava un quadre elèctric va patir cremades de primer grau a les mans i la cara quan va explotar-li l'aparell. Els dos edificis, que tenen 25 pisos, tenen com a mínim sis habitatges que estan ocupats de manera irregular. Habitatge va portar els casos als jutjats tot i que algunes de les denúncies han acabat arxivades. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha reclamat en els darrers dies que es prenguin mesures i que, en cas contrari, els autoritzin per adoptar-les des de l'Ajuntament de manera subsidiària.

Habitatge prendrà mesures per evitar nous accidents als dos edificis, 2 i 3, que té en propietat a la plaça Joan Tutau de Figueres. Els blocs de protecció oficial pateixen des de fa temps ocupacions il·legals i problemes de convivència. El darrer incident es va produir aquest diumenge quan un home va patir cremades de primer grau a les mans i a la cara en explotar-li el comptador de llum que manipulava. L'explosió va provocar un petit incendi i va deixar sense llum a tot el bloc número 3.

Pocs dies abans, tècnics de la companyia Endesa, personal de l'empresa municipal d'aigua Fisersa i la Guàrdia Urbana van organitzar un dispositiu a la zona. S'hi van detectar vuit comptadors amb la llum punxada. En tres dels pisos, a més, l'aigua estava connectada de manera irregular. Els serveis es van regularitzar però les portes, que s'havien reforçat només unes setmanes abans, van quedar obertes.

El regidor de Seguretat, Quim Felip, va reclamar a la Generalitat que posés càmeres de seguretat a la zona i que blindés els accessos. Felip va insistir que la policia no pot estar cada dia controlant la zona. La demanda la va reiterar aquest dilluns l'alcaldessa, Marta Felip, després de l'explosió. La màxima responsable municipal va emplaçar al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge –de qui depèn l'Agència- a permetre'ls actuar subsidiàriament.

El Departament ha anunciat ara que està estudiant posar un vigilant de seguretat privada que controli l'accés als edificis. De moment, però, descarten la instal·lació de càmeres de videovigilància. Asseguren que una actuació d'aquestes característiques requereix de múltiples permisos i que no permetria resoldre la situació de manera ràpida. El que sí contemplen és blindar les portes.

D'altra banda, fonts del Departament asseguren que mantenen la via judicial per abordar els desallotjaments tot i que alguns dels casos han acabat arxivats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook