Confirmada la pena màxima de presó pel lladre que va apallissar un pare i el fill a Bàscara

L'Audiència de Girona conclou que la pena de 13 anys de presó imposada al condemnat està motivada i és «raonable», ja que les víctimes, un d’ells amb discapacitat, van patir un atac violent amb un matxet i pals de golf durant 40 minuts

La façana del Palau de Justícia, seu de l'Audiència de Girona

La façana del Palau de Justícia, seu de l'Audiència de Girona / ACN

Ariadna Reche

L’Audiència de Girona ha confirmat una pena de 13 anys de presó contra un lladre que va robar i apallissar amb un matxet un home amb discapacitat i un fill al seu domicili de Bàscara el 15 de maig de 2022. El jutjat Penal 1 de Figueres va resoldre el cas el passat 5 d’abril, imposant-li la màxima pena de presó possible: 5 anys per un delicte de robatori amb violència amb instrument perillós i 8 anys més per dos delictes de lesions agreujades. 

L’acusat va recórrer contra la sentència però la secció tercera de l’Audiència ha desestimat tots els seus arguments i ha confirmat íntegrament la pena de presó, ja que sosté que és raonable. 

Els fets van tenir lloc cap a dos quarts de set del matí del dia en qüestió, quan un grup indeterminat de persones (segons les víctimes, entre cinc o sis individus que no s’han pogut identificar) va irrompre violentament dins el domicili forçant la porta del garatge amb una pota de cabra. Un cop dins, el fill va trucar al 112 estranyat pel soroll mentre bloquejava la porta, però no va ser a temps de donar l’avís perquè els lladres van aconseguir entrar i el mòbil li va caure a terra. Llavors van sotmetre les víctimes a un atac violent de cops amb un matxet, un pal de golf i un pal de beisbol durant 40 minuts perquè els diguessin on tenien les «joies, els diners i la marihuana». 

El fill va reconèixer la fisonomia del lladre i va sentir que parlava castellà amb accent andalús «exagerat», un fet que va ser clau a l’hora d’emetre condemna. Les víctimes es van personar com a acusació particular al judici amb la representació lletrada de l’advocat Aitor Cuéllar.

Una patrulla de Mossos d’Esquadra va poder veure com tres individus sortien de la casa amb passamuntanyes, i van poder-ne detenir només un, que és el que ha estat jutjat i condemnat.

Una pena de presó justificada

La secció tercera desmunta tots els arguments que esgrimia la defensa de l’acusat per tal de rebaixar la pena. Així doncs, conclou que la pena de presó, la màxima que es pot imposar per ambdós delictes, està justificada per la gravetat dels fets. Pel que fa al delicte de robatori, la resolució assegura que les víctimes van patir una «evident intimidació ambiental» pel fet de tractar-se d’un atac perpetrat per diverses persones armades. A més, recorda que una de les víctimes té una discapacitat. En últim lloc, el fet que els lladres es valguessin de més d’una arma per apallissar les víctimes justifica, segons l’Audiència, la imposició de la pena màxima pels dos delictes de lesions. 

L’acusat ha estat en presó provisional per aquests fets des del maig de 2022, i un cop compleixi tres quartes parts de la condemna serà expulsat. També haurà d’indemnitzar les víctimes.