Segueix-nos a les xarxes socials:

L'incendi de Portbou ja ha cremat 200 hectàrees amb la tramuntana com a aliada

El foc ha començat a la zona del pantà i hi treballen 200 efectius dels bombers

Un incendi crema a Portbou empès per la tramuntanaEmporda.info

14

L'incendi forestal de Portbou ja ha cremat 200 hectàrees, segons Laia Cañigueral, delegada del Govern de Catalunya a Girona. El foc s'ha originat a prop del coll del Suro, a la zona del Pantà del municipi, i hi treballen un total de 66 dotacions dels Bombers de la Generalitat des de les 16:39 h.

En aquests moments, els bombers estan atacant el flanc esquerre, ja que segons informa aquest cos d'emergències no es pot atacar des de dalt perquè els mitjans aeris tenen moltes dificultats, i no han pogut fer cap descàrrega per culpa de la forta tramuntana que bufa a l'Alt Empordà. Per això, s'espera que les flames arribin a pistes forestals per atacar-les.

De fet, segons el Servei Meteorològic de Catalunya a Portbou hi bufen cops màxims de vent d'entre 90 i 100 km/h. Aquestes condicions climatològiques han provocat que el GRAF, el Grup d'Actuacions Forestals, treballi per buscar «finestres que permetin l'accés dels avions de vigilància i atac i els helicòpters bombarders».

A part, també s'hi han desplaçat les Agrupacions de Defensa Forestal i una quarantena de Sapeurs Pompiers dels Pirineus Orientals, segons informa l'Association Prévention et Signalement de FDF. En total hi ha 230 bombers i bomberes a la zona afectada.

Els diferents efectius dels bombers estan actuant en aquest foc que, a hores d'ara, compta una desena de focus secundaris que en dificulten les tasques d'extinció. Tot i això, s'està frenant el seu avenç al nord del municipi de Colera gràcies a «una gran zona de pastures de boví».

Precisament, Protecció Civil ha demanat als veïns i veïnes de Colera que es confinin a casa seva, una ordre que es fa extensible a la urbanització de La Rovellada i al càmping Sant Miquel, perquè «els canvis sobtats de vent, no permeten moure la gent de forma segura», exposa l’inspector Santi Lleonart, cap de l’operatiu. Mentrestant a Port de la Selva s'ha recomanat als seus habitants que tanquin les finestres i obertures «perquè no s'omplin els domicilis de fum». El requeriment de confinament s'ha fet a través d'una alerta de protecció civil als mòbils de la zona afectada, essent així la primera vegada que s'aplica aquest avís de manera oficial a la comarca. En aquesta línia, la Creu Roja ha mobilitzat set voluntaris i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament.

Com a conseqüència del foc, els Mossos d'Esquadra han desallotjat vuit persones de diferents masos propers a Portbou. En aquest sentit, l'Ajuntament del poble fronterer ha habilitat la Sala La Congesta per acollir persones afectades per aquesta situació. Gael Rodríguez, alcalde de Portbou, manifesta la seva «preocupació pel fort vent i la quantitat d'hectàrees que s'han cremat al municipi en els darrers mesos», però a la vegada trasllada a la població «tranquil·litat i serenitat». El batlle també ha volgut expressar la «plena confiança amb el cos de bombers i les forces i cossos de seguretat que estan treballant en l'extinció d'aquest incendi».

Les flames també han afectat el trànsit de vehicles perquè segons informa el Servei Català de Trànsit s'ha tallat la circulació l'N-260 des de Llançà fins a la frontera. A més, Adif ha anunciat que la circulació de trens entre Figueres i Portbou ha quedat suspesa i afirma que es preveu un «pla alternatiu de transport amb transbordaments per carretera per a dos trens de Mitja Distància pendents de circular el que resta de dia».

Finalment, els Bombers han demanat a la població que «cal mantenir-se lluny de l'àrea de l'incendi, tant per pròpia seguretat com per no entorpir els treballs d'extinció».

En directe

Última actualització 09:48

Els Bombers han donat per controlat l'incendi de Portbou i Colera a les 9:40 d'aquest matí

Durant la nit de diumenge a dilluns, una trentena de dotacions dels bombers han estat repassant el perímetre del foc i han apagat algunes soques que encara fumejaven. En aquests moments, els membres d'aquest cos d'emergència s'estan centrant a garantir que no quedi cap fumerola ni cap punt calent.

El perímetre afectat per l'incendi continua estable i s'espera donar-lo per controlat aquest dilluns.

ACN - Ariadna Reche/Carola López

El pastor que va passar la nit a l’incendi de Portbou: «No podia deixar morir les meves cabres»

Elisenda Collell

La tramuntana obliga els bombers a treballar per contenir les revifades

En aquests moments els Bombers es concentren en el flanc esquerre, on s'ha trobat una petita represa que ja ha estat reduïda pels Bombers. "Tenim com a objectiu del dia treballar en dos punts estratègics de difícil accés per l'orografia i assegurar aquesta zona que és per on es podria escapar l'incendi", ha reconegut Miquel València, sotsinspector dels Bombers, des del Centre Cívic de Colera. "Avui a les 07.40 hores hi ha hagut una petita represa al flanc esquerra, que ja ha pogut ser controlada", ha precisat València", que ha assenyalat que la forta tramuntana impedeix enlairar-se els mitjans aeris. "La meteorologia ens fa ser prudents perquè la tramuntana es mantindrà forta fins a la tarda", ha conclòs el sotsinspector dels Bombers.

Els Bombers treballen per contenir les represes del foc de Portbou, Colera i Llançà

Al llarg de la matinada, els Bombers han estat remullant tot el perímetre afectat pel foc de Portbou, Colera i Llançà, que segons dades dels Agents Rurals ha cremat 573 hectàrees. Hi ha hagut algunes petites represes que han estat ràpidament atacades pels efectius de l'extinció. Durant la nit, a la zona, ha bufat força vent. Segons les estacions meteorològiques de la zona, s'han arribat a registrar ratxes de fins a 70 km/h. Tot i això la humitat relativa s'ha recuperat bé. Al llarg de la jornada d'avui, i segons el servei Meteorològic de Catalunya, s'espera que la tramuntana es reforci entre migdia i el vespre.

Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de Portbou.

El Departament d'Interior ha fet públic que «les flames han afectat una propietat a Colera i una altra a Portbou».

Els veïns del Portbou i Colera ja han rebut el missatge anunciant el desconfinament dels seus municipis. Se'ls permetrà circular per l'N-260

Jordi Martín, inspector i cap dels Bombers de Girona, ha assegurat que estan «satisfets per la feina feta avui. A hores d'ara l'evolució de les tasques han estat favorables» perquè «hem aconseguit que no s'ampliï el perímetre afectat». Martín, com ja ha fet el conseller d'Interior, ha dit que «estem en bones condicions perquè el foc entri en fase d'estabilització en les pròximes hores».

Aquestes «bones condicions» s'han aconseguit, entre altres motius, per la millora de les condicions climatològiques que han permés l'actuació de set mitjans aeris. Els MAER han atacat el foc des de l'aire amb descàrregues d'aigua, però també s'ha emprat un líquid químic retardant.

El conseller d'Interior Joan Ignasi Elena explica que «els treballs evolucionen favorablement, però l'incendi continua actiu». També expressa que «els reptes que tenia el cos de Bombers els manté» i que s'espera tenir el foc estabilitzat aquest capvespre.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, ha comunicat, des del centre de comandament instal·lat a Llançà, que s'espera aixecar els confinaments dels pobles de Colera i Portbou abans de les vuit del vespre. Tot i l'aixecament d'aquesta mesura, el conseller ha assegurat que es mantindran restriccions de mobilitat i que només podran accedir-hi els veïns, els residents esporàdics, treballadors i els serveis d'emergència.

El conseller d'Interior atenent els mitjans

La tramuntana afluixa i els hidroavions poden ajudar en els treballs per estabilitzar el foc de Portbou

L'Albera i el Montgrí restringeixen aquest diumenge els accessos per l'alt risc d'incendi forestal

ACN

Prem per veure més contingut per a tu