Un camió detectat a la frontera carregat de droga el 2020 ha posat al descobert una banda internacional de narcotraficants. Els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera han desmantellat un grup criminal dedicat al tràfic de cocaïna, haixix i marihuana que distribuïen amb llanxes i tràilers.

La policia ha detingut 11 persones, de les quals quatre han ingressat a presó. La banda traslladava la droga des de Portugal i Andalusia fins a França i altres països de la Unió Europea i per aquest motiu la investigació ha estat coordinada per Europol.

Els dos cossos policials han intervingut droga a França, Portugal, Lleida i a Osuna, en aquesta població sevillana es van comissar 236 kg d’haixix amagats en una caleta molt sofisticada d’un remolc de camió localitzada gràcies a l’escàner de Vigilància Duanera.

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Ponent i la Unitat d’Investigació de la comissaria de Lleida, juntament amb agents de la Unitat de Vigilància Duanera de Catalunya i Andalusia de l’Agència Tributària van detenir el 16 de juny sis homes i cinc dones, de nacionalitats espanyola i albanesa i d’edats compreses entre els 32 i 57 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, tràfic de drogues i contraban.

A finals de l’any 2019 els Mossos d’Esquadra van detectar un magatzem a la ciutat de Lleida que contenia tota mena de material i utensilis que s’utilitzen per cultivar marihuana. A partir d’aquí els agents van iniciar una investigació que va permetre identificar diverses persones que estarien relacionades amb el tràfic de drogues.

Setmanes més tard a França es va detectar un camió relacionat amb els investigats i al conductor se li van intervenir uns 16.000 euros. Al mateix conductor i també a la duana francesa, a la frontera, amb Girona l’abril de 2020 li van trobar 1.000 quilos d’haixix i 180 quilos de marihuana. A partir d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra i la Unitat de Vigilància Duanera de Girona van detectar que tenien objectius comuns i van formar un equip conjunt d’investigació.

Una de les llanxes comissades Mossos d'Esquadra

Llanxes i camions

Es tractava d’una organització criminal assentada en territori nacional que es dedicava a comercialitzar substàncies estupefaents, principalment traslladaven la droga des de Portugal i Andalusia fins a França i altres països de la Unió Europea, fos per carretera mitjançant camions o pel mar amb les llanxes. Des de l’inici de la investigació conjunta es van localitzar diversos carregaments duts a terme per l’organització criminal.

Un d’ells es va produir el mes de juliol de l’any passat a l’A-2 a Sidamon quan van localitzar 218 quilos de marihuana ocults als calaixos laterals d’un camió. A França es van intervenir 748,3 kg de resina d’haixix i a Osuna (Sevilla) es van comissar 236 kg d’haixix amagats en una caleta molt sofisticada d’un remolc de camió localitzada gràcies a l’escàner de vigilància duanera. Una altra confiscació molt important va produir-se a Portugal, on es va interceptar un carregament de més de 6 tones d’haixix i on van acabar detinguts i ingressats a presó diversos membres de l’organització. Lluny de desistir de l’activitat criminal, l’organització va refer-se i va crear noves infraestructures logístiques per continuar amb el transport d’estupefaents.

Agents dels Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera durant l'operació policial Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera

Els investigadors van identificar tots els membres de l’organització criminal amb els diferents rols que tenien. El líder, d’origen albanès, s’encarregava d’organitzar i coordinar la resta de membres i gestionava els mitjans de transport com podien ser camions, furgonetes o narcollanxes per facilitar el transport d’haixix a diferents països de la Unió Europea. La seva dona s’encarregava de blanquejar els beneficis.

Palets per amagar la droga

Un altre membre posava a disposició la seva empresa de compravenda de palets ubicada a Cornellà de Llobregat per carregar, descarregar i amagar la droga i les llanxes per després fer el transport en l'àmbit nacional o europeu. Altres investigats posaven a disposició de l’organització els camions i remolcs per transportar la droga i les llanxes. I altres integrants s’encarregaven de fer el transport o fer de pilots pels transportistes. Un altre dels membres disposava d’un local a Lleida on es guardaven eines per al cultiu de marihuana i gestionava plantacions a Montoliu de Lleida, Raïmat, Bassa Nova, Castelló de Farfanya i Vilanova de Bellpuig.

La investigació, atesa la vinculació de diversos països de la Unió Europea (França, Espanya i Portugal), s’ha coordinat a través d’Europol a fi i efecte de coordinar l’activitat policial i judicial.

El dia 16 de juny els investigadors van fer entrades i escorcolls a domicilis i locals dels investigats ubicats a Lleida, Molins de Rei, Sant Vicenç dels Horts, Cornellà de Llobregat i Sant Joan Despí. Durant el dispositiu els agents van detenir 11 persones i van comissar sis vehicle de gamma alta. Així mateix, durant tota la investigació es van intervenir: 1.748 kg d’haixix i 135 kg de marihuana a França, 218 kg de marihuana a Lleida, 236 kg d’haixix a Osuna (Sevilla) i 6.5 tones d’haixix a Portugal.

Quatre de les detencions van quedar sense efecte pendents que les citi el jutjat, mentre que la resta van passar a disposició judicial i actualment es troben ingressats preventivament a la presó de Lleida quatre persones, mentre que a Portugal continuen ingressats a presó nou membres de l’organització. A França hi ha una altra persona complint condemna a presó.