La Guàrdia Civil ha immobilitzat en una nau de Calahorra, a la Rioja, més de 32 tones de productes químics, sanitaris i de cosmètica, caducats i que estaven males condicions higièniques, que havien de ser distribuïts a Romania, Mauritània i en diversos comerços de l'Estat. Tot l'estoc provenia d'una nau industrial de Vilamalla i, segons una nota d'aquest cos, la seva sortida al mercat negre hauria suposat un risc per la salut dels consumidors, ja que alguns d'ells sobrepassaven la data de caducitat diversos anys. En aquesta operació, batejada com a 'Empicol', hi ha implicades cinc persones com a presumptes autores contra la salut pública: una dona de 71 anys, natural i veïna de Bilbao (Biscaia); dos homes de 65 i 35 anys, nascuts a La Rioja i veïns de Calahorra; i dos homes més, de 48 i 66 anys, de nacionalitat espanyola i residents a Barcelona i Figueres.

Aquesta operació, que es desenvolupa a La Rioja i Catalunya amb la col·laboració de la conselleria de Salut del govern de la Rioja, ha permès, fins ara, immobilitzar en una nau de Calahorra més de 32 tones de productes amb la data de caducitat àmpliament sobrepassada en anys.

Els investigadors del SEPRONA han constatat que els productes intervinguts procedeixen d'una nau industrial ubicada a Vilamalla i que el seu trasllat fins al magatzem de Calahorra va anar a càrrec d'una empresa gestora de residus tòxics i perillosos amb seu a Barcelona.

Aquesta empresa, en comptes de gestionar els productes com a residu i procedir a la seva destrucció, els va vendre a un dels investigats, que va comptar amb la intermediació de la resta d'implicats.

El destí final dels productes caducats era Romania, Mauritània i diversos mercats i basars de l'Estat espanyol. Entre els articles intervinguts hi ha benes, tiretes, farmacioles, màscares quirúrgiques, pintallavis, cremes de cara, contorn d'ulls, productes de neteja de la llar, tints per a roba, llevataques, ambientadors i gomes d'enganxar.

Durant l'operatiu s'han fet en diversos comerços de la Rioja i de diverses províncies limítrofes que han permès localitzar, precintar i immobilitzar, en un basar de Bilbao, una gran quantitat d'articles de cosmètica caducats que van ser venuts per la investigada al propietari de l'establiment.