El programa d´integració laboral de l´Obra Social "la Caixa", Incorpora, ha facilitat 412 llocs de treball a persones en risc d´exclusió al llarg de 2012.

Això ha estat possible gràcies a la implicació de 127 empreses gironines en aquest projecte de responsabilitat social corporativa i a la col·laboració de 12 entitats socials, coordinades per Plataforma Educativa, que són les encarregades de desenvolupar Incorpora en aquesta província.

Aquesta tendència a l´alça, fins i tot en la conjuntura econòmica actual, posa de manifest que el programa ofereix a les empreses una via per contribuir a millorar el seu entorn més immediat. Això els permet, a més a més, contribuir a pal·liar, en la mesura de les seves possibilitats, una de les problemàtiques socials que més preocupa els ciutadans: l´atur.

En definitiva, Incorpora posa a disposició de les empreses un servei gratuït d´assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social corporativa, en aquest cas centrades en la integració laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

El programa d´integració laboral de l´Obra Social "la Caixa", en marxa des del 2006, s´adreça de manera prioritària a persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, exreclusos, immigrants, joves en risc d´exclusió i víctimes de la violència de gènere, entre altres col·lectius.

L´objectiu principal d´Incorpora és construir ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral per crear un clima d´enteniment entre aquests dos agents que es tradueixi en oportunitats per als més desfavorits, com a mecanisme per combatre´n l´exclusió social.

?Els tècnics d´inserció, una figura clau

?La principal aportació d´Incorpora és que planteja un concepte innovador de la integració laboral de persones en risc o situació d´exclusió, ja que aplega en un mateix model la xarxa d´entitats socials i la xarxa solidària d´empreses en el marc de la responsabilitat social corporativa.

Això no hauria estat possible sense la contribució dels tècnics d´inserció laboral, una figura clau d´Incorpora. El programa de l´Obra Social "la Caixa" compta amb 24 professionals d´aquesta especialitat a Girona, el paper d´enllaç dels quals és determinant en tots els processos d´integració laboral.

Entre les tasques del tècnic d´inserció laboral destaquen la prospecció d´empreses, el seguiment del procés de formació del beneficiari i l´acompanyament laboral de la persona a la qual s´insereix.