"La gitana oriental" és un espectacle original de dansa que fusiona diferents estils i tendències, amb música en directe i teatre de gest. La proposta, dirigida i coreografiada per Eva Mas –directora de l´Estudi Internacional de les Arts de Navata– i protagonitzada per una quinzena de ballarins, actors i músics, s´estrena ­diumenge, en sessió única, al Teatre El Jardí de Figueres (18 hores).

El primer tastet d´aquest muntatge es va fer temps enrere amb la interpretació de l´escena del Harim al Consell Comarcal. L´èxit va fer tirar endavant el muntatge al complet que vol ser, segons Mas, "un pol de llançament d´aquests professionals". Mas reconeix la forta implicació per part tant dels ballarins, que tenen una bona base en dansa clàssica i contemporània, com dels músics que interpreten en directe instruments tan originals com desconeguts per al públic d´aquí: la dilruba, el bansuri, el sarot o el sitar.

Un gran esforç personal

"La gitana oriental" sembla una història escapada del llibre de Les mil i una nits. L´acció ens situa a l´Orient Mitjà. Una jove és raptada per un sultà que la desitja per al seu harem, un harem de dones ambicioses que protegeixen la seva descendència. La traïció la portarà a la presó però un amor voldrà salvar-la del seu destí. La partitura musical de l´espectacle està escrita en forma de suite. En aquest sentit, cada instrument representa un dels personatges principals de l´obra.

Aquest passat cap de setmana es feien els darrers assajos de l´espectacle, amb vestuari inclòs, a l´Estudi de les Arts. Eva Mas s´hi ha bolcat totalment. "M´hi jugo molt", assegura, tot afegint que "ha suposat un gran esforç perquè aquesta crisi també ens afecta. No ens volem vendre, sinó oferir un bon producte". "Estrenarem i disfrutarem", conclou.