Qui s'ha de vacunar aquesta tardor contra la COVID-19, quan i quines vacunes s'utilitzaran

El virus de la COVID-19 continua circulant, per la qual cosa els grups de risc han d'estar protegits contra aquesta malaltia

Vacunació.

Vacunació. / JUAN MANUEL SERRANO ARCE - EUROPA PRESS - ARCHIVO

Rafa Sardiña

El coronavirus, lluny de desaparèixer, torna a cobrar protagonisme a causa de l'augment de casos per l'aparició d'una nova subvariant d'òmicron: EG.5. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha mostrat la seva preocupació per les "tendències preocupants entre els països que reporten dades".

El seu director general, el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus ha advertit que "els nivells de vacunació continuen sent preocupantment baixos".

I és que només dos terços de la població mundial ha rebut una primera pauta de vacunació completa i només un terç ha rebut la dosi de reforç.

Qui s'ha de vacunar contra la COVID-19?

A la circulació actual del virus SARS-CoV-2 les subvariants més transmissibles (XBB1.5+F456L, EG.5 i BA.286) escapen a la immunitat.

A més, les hospitalitzacions es produeixen fonamentalment en persones de risc i que la previsió és que durant la tardor i l'hivern continuaran circulant aquestes variants.

"Per això la SEE recomana la vacunació davant de COVID-19 als grups de població que es refereixen a continuació":

  • Persones que tenen 60 anys o més.
  • Persones de 5 anys o més que es troben a centres de menors, residències de gent gran, centres de discapacitat o residents a institucions tancades.
  • Menors de 60 anys amb patologies prèvies com diabetis, malalties cròniques, immunodeprimides, celiaquia, obesitat mòrbida...
  • Embarassades i durant els 6 mesos següents al part.
  • Convivents amb persones immunodeprimides.
  • Personal sanitari i sociosanitari, i serveis públics essencials.

Funcionen les vacunes que ens hem posat?

Diversos estudis han posat de manifest la protecció de les vacunes que s'havien utilitzat fins a l'actualitat i que havien estat elaborades a partir de ceps diferents de l'òmicron.

Els experts de la SEE asseguren que:

"Aquestes vacunes ofereixen certa protecció davant de malaltia greu, hospitalització i mort causada per subvariants d'òmicron que circulen actualment, però aquesta protecció no és òptima i disminueix amb el temps".

Quines vacunes contra la COVID-19 es recomanen ara?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), el mes de maig passat va fer una declaració recomanant que "les vacunes que s'administrin a la tardor 2023 han d'estar elaborades a partir de la subvariant XBB del soca òmicron, i desaconsellaven fer servir vacunes elaborades a partir del soca del virus que va originar la pandèmia".

Això es deu, principalment, al fet que aquella soca ja no circula, i hi ha una evidència de laboratori que la capacitat de protecció de vacunes davant de les variants circulants és molt baixa i a l'exposició repetida al virus que va circular inicialment podria reduir la capacitat de resposta dels nous components antigènics que ha de contenir la vacuna.

"El virus SARS-CoV-2 no deixa d'evolucionar i altres variants amb més capacitat de transmissió es van imposant a les anteriors. L'OMS té al punt de mira dues noves variants d'EG.5: el sublinatge XBB i el BA.2.86. La variant EG.5 i els seus sublinatges estan adquirint un gran protagonisme actualment".

Quantes dosis de la vacuna de la COVID-19 es necessiten per estar protegit?

Les persones més grans de 5 anys només necessiten una dosi d'aquestes vacunes adaptades per "generar protecció davant de la COVID-19" amb independència que abans haguessin rebut una o diverses dosis d'altres vacunes.

En canvi, els nens en edat pediàtrica o amb immunosupressió greu "poden requerir dosis addicionals".

Els nens de 6 mesos a 8 anys que tenen indicació per ser vacunats han de rebre dues dosis de vacuna separades per un període mínim de quatre setmanes "si no han estat vacunats prèviament".

En cas que la persona a vacunar hagi estat vacunada amb un altre tipus de vacuna davant de la COVID-19 o que hagi patit la infecció, cal esperar un interval de 3 mesos per administrar la vacuna adaptada.

Per què no s'ha de vacunar tothom?

Tot i que s'ha observat un augment de la circulació del virus, és veritat que no és de gravetat i la majoria de la població ha rebut almenys una dosi de la vacuna contra el SARS-CoV-2.

Per això, "no estigui justificada la vacunació de persones que no pertanyen a cap dels grups de risc esmentats anteriorment".

Quan comença la campanya de vacunació?

Aquest any, les vacunes de la grip i la COVID-19 s'administraran de manera conjunta. Per això, en aquelles comunitats autònomes on ja ha començat a inocular la vacuna contra la grip (per primera vegada a nens i fumadors) ja s'està administrant també les dosis de la COVID-19.

Això sí, s'inocula en llocs anatòmics diferents i amb xeringues i agulles diferents. "No es produeixen més molèsties locals ni generals i així es facilita la vacunació de els candidats a rebre les dues vacunes".