El servei de Teleassistència reforça el protocol de temperatures extremes

Des del juny i fins al 18 de juliol a l’Alt Empordà no hi va haver cap emergència per cop de calor

Visita en un domicili del Servei Local de Teleassistència. | DIPSALUT

Visita en un domicili del Servei Local de Teleassistència. | DIPSALUT / núria noguera. figueres

Núria Noguera

Núria Noguera

Cada estiu, el Servei local de Teleassistència activa el protocol de temperatures extremes i reforça les accions durant els episodis d’onada de calor com el que estem patint. Inclou trucades i visites als usuaris, especialment als més fràgils, per fer-los el seguiment i traslladar-los consells pràctics per reduir els efectes negatius de les altes temperatures sobre la salut.

Segons les recomanacions del Pla operatiu per prevenir els efectes de la calor sobre la salut (POCS) Estiu de 2023, dins els col·lectius de risc i que cal protegir especialment davant les onades de calor hi ha les persones majors de 75 anys.

Actualment, en el Servei Local de Teleassistència a la comarca de l’Alt Empordà, excloent Figueres on es gestiona aquesta ajuda des de l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (OMAC), consta de 1.356 usuaris i usuàries d’aquesta franja d’edat, sobre un total de 9.388 persones. La cobertura total en el territori és del 8.09%.

Des de l’àrea de Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal, expliquen que: «no hi ha hagut emergències per cop de calor a la comarca. En aquest sentit, entre l’1 i el 18 de juny vam atendre 66 alarmes. Des de principi de juliol, de l’1 al 18, n’hem atès 63, per tant, no hi ha hagut un augment de casos».

Algunes de les recomanacions des del servei per combatre la calor són: evitar sortir al carrer a les hores de més calor, entre les 12 h i les 17 h, protegir-se del sol amb barrets i amb crema, vestir roba lleugera i de colors clars, buscar l’ombra i procurar passar estones en espais frescos o climatitzats, reposar amb freqüència i evitar tasques que requereixin esforç físic, beure aigua, de 6 a 8 gots al dia, entre altres.

El Servei està actiu les 24 hores. A casa, és important portar el penjoll o la polsera sempre a sobre; també per dutxar-se (es pot mullar) i per dormir. D’aquesta manera es pot alertar de seguida en cas de caigudes o altres incidents. Cal recordar que el Servei Local de Teleassistència és eminentment preventiu i, amb accions com aquestes, vetlla pel dia a dia de les persones usuàries.