Una investigació liderada pel BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), centre de la Fundació Pasqual Maragall, associa els marcadors de risc de la malaltia d'Alzheimer com la proteïna beta amiloide o la neuroinflamació amb l'augment de símptomes d'ansietat i depressió durant el confinament pel coronavirus.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista 'Neurology', ha analitzat l'impacte negatiu del confinament en la salut mental en persones cognitivament sanes i s'ha dut a terme amb 921 participants de l'Estudi Alfa, impulsat per la Fundació La Caixa, ha informat la fundació aquest dimarts en un comunicat.

Del total de participants, s'han analitzat resultats amb biomarcadors de la malaltia d'Alzheimer de 254 persones, i la investigació ha comptat amb la Universitat de Göteborg, el Centre per a Malalties Neurodegenerativas de Hong Kong, l'Universitat Pompeu Fabra, l'Hospital del Mar Medical Research Institute i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (Ciberfes), entre d'altres.

La investigació ha estudiat, a través de models de regressió d'anàlisi multivariant, l'associació entre els biomarcadors relacionats amb l'Alzheimer i els factors sociodemogràfics, com també els resultats de l'escala d'ansietat i depressió hospitalària durant el confinament i anteriorment.

En una avaluació anterior, la majoria dels participants de l'estudi tenien nivells estàndard d'ansietat i depressió i, en canvi, durant el confinament el 16,6% dels participants van patir un increment d'ansietat, mentre que un 9,9% van declarar símptomes depressius, i, segons estudis previs, aquest augment es considera clínicament significatiu.

La cohort participant en l'estudi, enriquida per factors de risc, ha permès establir les bases d'una possible associació entre la pandèmia i l'Alzheimer, i indica una relació entre alguns marcadors de risc relacionats amb la malaltia i l'augment de símptomes ansiosos i depressius durant el confinament.

L'estudi ha assenyalat que aquesta associació és important perquè pot implicar un pitjor pronòstic clínic en persones amb el risc d'Alzheimer després de la pandèmia.

Durant l'etapa preclínica de l'Alzheimer, es produeix un augment dels símptomes d'ansietat i depressió que pot accelerar la progressió de la malaltia: "En aquest context, era rellevant investigar la possible associació entre la simptomatologia d'ansietat i depressió durant el confinament i els biomarcadors de la malaltia", ha dit l'autora principal de l'estudi, Müge Akinci.

Diferències de gènere

La investigació també ha explorat el paper de l'estrès i els canvis d'estil de vida durant aquest període, a més de factors sociodemogràfics com les diferències de gènere i la salut mental de les cuidadadores.

L'estudi ha observat diferències entre homes i dones relatives a les hores de somni durant el confinament i en el consum d'aliments, com també diferències entre cuidadores i no cuidadores.

L'ansietat i la depressió suposen un risc incrementat de desenvolupar deterioració cognitiva i la malaltia d'Alzheimer, i la prevalença observada en aquest estudi és més alta entre les dones: en l'escala HADS, les dones han obtingut una puntuació més alta que els homes per a símptomes tant d'ansietat com de depressió.

La fundació ha assenyalat que les troballes d'aquest estudi obren la porta a futures investigacions sobre les conseqüències de la pandèmia en la salut mental i en el pronòstic clínic de les persones que en etapa preclínica d'aquesta malaltia.