No ha passat d'un mes des que vam començar l'any i ja caminem frustrats perquè els bons propòsits per a l'any nou estan sense fer esport diàriament....

Un d'aquests compromisos amb nosaltres mateixos més habitual cada inici de l'any és reprendre l'esport. No obstant això, no sempre és fàcil posar en marxa els objectius plantejats i aconseguir portar un estil de vida actiu, especialment després d'una època de vacances o si s'ha emportat una vida sedentària durant molt de temps.

Per a mantenir un bon estat de salut, l'OMS recomana realitzar almenys 150 minuts setmanals d'activitat física moderada. És a dir, uns 25 minuts al dia.

Només amb això, aconseguim múltiples beneficis, entre els que destaquen la disminució dels dolors musculars i d'esquena; l'enfortiment dels ossos i articulacions; la preservació de la salut cardiovascular o el manteniment de la qualitat del somni.

L'OMS recomana realitzar 25 minuts d'esport al dia

Beneficis de l'esport a mig i llarg termini

Un dels errors més comuns a l'hora d'iniciar-se o reprendre l'esport és voler obtindre resultats en el menor temps possible. Això o ens frustra, o ens pot portar el perill de caure en sobreesforços perjudicials tant per a la salut física com mental.

«La constància és clau a l'hora d'aconseguir portar un estil de vida actiu i saludable i, per a aconseguir-lo, és necessari començar a poc a poc i marcar-se metes petites a curt termini. Els grans objectius poden desembocar en frustració si no s'aconsegueixen i, per descomptat, en lesions que minvin els avanços», explica Jesús Hernández entrenador personal de BluaU de Sanitas.

Començar a canviar algunes rutines

Per a evitar aquestes situacions, l'ideal és incorporar l'activitat física en la rutina diària a través de petits gestos. Per exemple, canviar l'ascensor per les escales, anar a treballar caminant o, almenys, fer la meitat del recorregut a peu són algunes alternatives per a augmentar l'activitat física d'una forma constant i gradual.

A més d'aquests hàbits diaris, sempre és convenient complementar-lo amb exercicis més complets que permetin enfortir el cos i augmentar la resistència. Els exercicis de força, la caminada, la natació o el ioga són tipus d'exercici físic molt adequats per a aquelles persones que vulguin mantenir-se actives. No obstant això, és important individualitzar el pla d'entrenament per a ajustar els exercicis a cada persona i prevenir lesions.

El ioga pot ser una bona manera d'incloure l'esport en el nostre dia a dia.

Començar a poc a poc

No obstant això, és important que la pràctica esportiva es realitzi sempre de manera gradual i adaptada a cada persona. «Una bona manera de començar seria realitzar de 2 a 3 sessions setmanals d'intensitat mitjana i anar augmentant la quantitat de l'entrenament (quantitat) i la intensitat de l'esforç. Així aconseguirem una adaptació física adequada que permeti integrar l'esport i l'exercici físic a llarg termini en la nostra vida d'una manera saludable», assenyala l'entrenador personal.

Convertir-lo en un hàbit

Així mateix, la motivació és part fonamental de la pràctica esportiva i aconseguir gaudir de l'exercici físic és essencial perquè es converteixi en un hàbit. «Veure l'esport com un sofriment, una obligació, o alguna cosa que només ens donarà beneficis a la llarga, és el principal motiu de fracàs», adverteix Andrés Córdoba, psicòleg de bluaU de Sanitas.

«Encara que ens marquem objectius a llarg termini, enfocar-nos en els beneficis del dia a dia ens ajudarà a mantenir la motivació: gestió de l'estrès i d'emocions intenses, sentir-se amb més energia, major rendiment cognitiu o la sensació de benestar després de realitzar la sessió d'exercici físic, gràcies a l'alliberament d'endorfines», explica el psicòleg.

Enfocar-se en els beneficis del dia a dia ens pot ajudar a mantenir la motivació

Recomanacions per a fer de l'esport un hàbit

Per això, els experts de Sanitas ofereixen algunes claus per a aconseguir que l'esport es converteixi en un hàbit:

  • Practicar-lo en companyia. Realitzar esport amb familiars i amics és una bona manera de veure-ho com un gaudi i, per tant, una motivació. Sigui a l'aire lliure o en un gimnàs, fer exercici en bona companyia contribueix al fet que es mantingui en el temps.
  • Trobar l'esport adequat. Practicar un esport que no agrada és una de les raons més freqüents de la falta de constància. És essencial donar amb aquesta activitat que sigui un divertiment i no un esforç.
  • Realitzar-lo amb moderació. Començar a un ritme massa alt pot passar factura a nivell físic i mental, caient en la desmotivació i corrent el risc de lesions que poden derivar en l'abandó de la pràctica esportiva de manera definitiva.
  • Marcar-se objectius. La satisfacció que produeix aconseguir les metes establertes es tradueix en una major motivació per a continuar practicant esport. No obstant això, els objectius han de ser a curt termini, realistes i assolibles.