Les llargues jornades laborals estan matant a centenars de milers de persones a l'any, segons un informe conjunt realitzat per l'OMS i la OIT, que assegura que treballar més de 55 hores a la setmana pot provocar mort prematura.

Amb les dades recollides en aquest informe es pot afirmar que treballar moltes hores és responsable d'aproximadament un terç del que podríem dir malalties relacionades amb el treball, i s'hauria de considerar oficialment com un factor de risc molt alt.

La recerca conclou que treballar 55 hores o més a la setmana s'associa amb un 35% més de possibilitats de sofrir un accident cerebrovascular i un 17% més de risc de morir per una malaltia cardíaca, en comparació amb les persones que desenvolupen una setmana laboral de 35 a 40 hores.

Les dades de l'informe

Les dades, que acaben de ser publicats avui en Environment International, corresponen a un estudi conjunt realitzat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització Internacional del Treball (OIT), i mostren un augment molt important de les morts. Ni més ni menys que del 29% respecte a l'any 2000.

Calculen que 745.000 persones han mort per culpa de les llargues jornades laborals en l'últim any de què es tenen dades.

398.000 persones van morir per accident cerebrovascular i 347.000 ho van fer a causa de malalties cardíaques.

Això suposa un augment del 42% i del 19% respectivament.

A més, la mort com a resultat d'haver treballat almenys 55 hores a la setmana pot ser a llarg termini, i en l'estudi s'han recollit molts casos en els quals es van pagar els efectes d'aquestes llargues jornades fins i tot dècades després.

D'aquí ve que si bé la majoria de les morts registrades ho van ser entre persones que en aquest moment tenien entre 60 i 79 anys, la majoria era pel fet que havien treballat més de 55 hores per setmana entre els 45 i més anys.

El 72% de les morts recollides per aquest estudi van afectar homes, i les zones del planeta més afectades són les regions del Pacífic Occidental i Àsia Sud-oriental.

Un factor de risc greu

La doctora María Neira, Directora del Departament de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l'Organització Mundial de la Salut, va tenir una categòrica afirmació sobre les dades de l'estudi i el risc que evidència:

"Treballar 55 hores o més per setmana és un greu perill per a la salut. És hora que tots, governs, ocupadors i empleats ens adonem que les llargues jornades laborals poden provocar una mort prematura".

Això canvia el pensament que teníem cap a aquesta realitat com a factor de risc greu per a la salut humana. Perquè es confirma que cada dia un major nombre de persones estan sotmeses a risc de discapacitat relacionada amb el treball, i a mort prematura.

Cada dia anem a pitjor

Però el pitjor de tot és que aquesta realitat tan nociva, amb perill fins i tot de mort, està augmentant d'una manera important, i en l'actualitat les dades asseguren els treballadors que tenen jornades *insanamente llargues són ja el 9% de la població total a nivell mundial.

Una tendència que no està fent més que agreujar-se amb l'arribada del coronavirus i les noves maneres de treballar.

Perquè la crisi econòmica ha fet que moltes empreses s'hagin vist obligades a reduir plantilla, i ara són menys treballadors per a fer el mateix treball, quan no més.

Ho explica amb la cruesa del realisme el Director General de l'OMS, Doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus:

- "La pandèmia de la Covid-19 ha canviat significativament la forma en què moltes persones treballen. El teletreball s'ha convertit en la norma en moltes indústries i amb massa freqüència això ha provocat que es desdibuixin els límits entre la llar i el treball".

- "A més, moltes empreses s'han vist obligades a reduir o tancar les seves operacions per a estalviar diners, i les persones que encara estan en nòmina acaben treballant més temps".

- "Cap treball mereix el risc de sofrir un vessament cerebral o una malaltia cardíaca. Els governs, els ocupadors i els treballadors han de treballar junts per a acordar els límits amb els quals protegir la salut dels treballadors».

Proposta de solucions

Com a solucions per a protegir la salut dels treballadors, l'informe proposa les següents:

  • Els governs poden introduir, implementar i fer complir lleis, reglaments i polítiques que prohibeixin les hores extraordinàries obligatòries i garanteixin límits màxims en el temps de treball.
  • Els convenis bipartits o col·lectius entre ocupadors i associacions de treballadors poden fer que el temps de treball sigui més flexible i, al mateix temps, acordar un nombre màxim d'hores de treball.
  • Els empleats podrien compartir les hores de treball per a assegurar-se que el nombre d'hores treballades no superi les 55 o més per setmana.

Dades de l'estudi

L'article presenta estimacions conjuntes dels dos grans organismes mundials sobre l'exposició mundial, regional i nacional a les llargues jornades laborals, per a 194 països, i sobre les càrregues atribuïbles de cardiopatia isquèmica i accident cerebrovascular, per a 183 països.

Sobre la realització de l'estudi, s'han cobert els nivells mundial, regional i nacional, i s'han realitzat més de 2.300 enquestes recopilades en 154 països entre 1970 i 2018. També es van sintetitzar les dades de 37 estudis sobre cardiopatia isquèmica que abasten a més de 768 000 participants i 22 estudis sobre accidents cerebrovasculars que abasten a més de 839 000 participants.