Fins fa uns anys, era coneguda popularment com un atac de feridura, però ara se la coneix com ictus. En qualsevol cas, és una malaltia ocasionada per una alteració sobtada de la circulació cerebral i normalment té conseqüències importants en la persona afectada si en sobreviu. Es tracta de la segona causa de mort al món. A Catalunya, és la primera causa de mort en dones i la tercera en els homes. Cada any, n´hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys. Tot i superar l´ictus, un 45% de les persones afectades tindran una discapacitat motora, sensitiva, cognitiva o de la parla amb greus repercussions en la qualitat de vida.

Si traslladem aquestes xifres a casa nostra, les doctores Olga Carmona, Teresa Osuna i Cecile Van Eendenburg, que formen l´equip de Neurologia de la Fundació Salut Empordà (FSE), expliquen que "en els darrers dos anys s´han registrat a la comarca de l´Alt Empordà, una mitjana de 250 ictus anuals, dels quals el 70% han requerit ingrés a l´Hospital de Figueres. El servei d´Urgències disposa, des de fa més de cinc anys, d´un circuit específic per aquesta patologia que permet actuar el més ràpid possible gràcies a la telemedicina. A causa que els tractaments actuals només es poden utilitzar durant les primeres hores de l´inici de la simptomatologia, és molt important poder reconèixer els símptomes i acudir a urgències com més aviat millor".

Les doctores expliquen que "a partir d´un protocol pactat, quan arriba un pacient amb sospita d´ictus de poques hores d´evolució, els metges d´Urgències activen una sèrie de procediments i exploracions complementàries, i es posen en contacte per videoconferència amb el neuròleg de guàrdia de l´Hospital Trueta i valoren conjuntament l´estat clínic del pacient compartint imatges de les proves realitzades, com el Tac de crani. D´aquesta manera es decideix conjuntament, i d´una manera més ràpida, si es pot iniciar el tractament de reperfusió directament des de l´Hospital de Figueres o bé si cal el seu trasllat a Girona per fer exploracions més avançades".

Tractament a la vena

Les responsables del Servei de Neurologia de la FSE afegeixen que "els tractaments de reperfusió o tractament trombolític, s´apliquen directament per la vena, en aquells casos que fa menys de quatre hores i mitja que ha començat l´ictus o en aquells que les proves d´imatge demostren que hi ha teixit cerebral "salvable", fins a les sis hores. Aquests tractaments han demostrat reduir la mortalitat i la discapacitat posterior als tres mesos d´aquells pacients que sobreviuen".

Afegeixen que, "en els darrers anys, un estudi liderat per un equip català de l´Hospital de Can Ruti (REVASCAT) ha demostrat que en aquells pacients que tenen un ictus extens, amb oclusió clara d´una artèria cerebral i que no responen als tractaments de reperfusió, poden beneficiar-se de realitzar trombectomia, és a dir, extreure de forma mecànica el trombus de l´artèria cerebral".

La Marató es dedica a l´ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals

Divulgació, sensibilització i entreteniment es combinaran per obtenir els fons que permetran sensibilitzar i donar un important impuls econòmic a la recerca en l´ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques en la 25a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que es farà el proper diumenge, 18 de desembre, i estarà presentada pels periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer.

Els fons que recapti La Marató 2016 suposaran una injecció significativa en el camp de la recerca del cervell i la medul·la espinal, un àmbit complex de la biomedicina que s´aborda des de més de 15 especialitats professionals.

Les doctores de l´equip de Neurologia de la Fundació Salut Empordà consideren, en aquest sentit, que "la Marató de TV3, un any més, vol contribuir al coneixement d´aquesta malaltia a tot Catalunya i a la investigació de tractaments futurs i tot per aconseguir que cada any siguin menys els pacients i les famílies afectades per una malaltia tan colpidora".

Traumatisme

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals ocasionades per un traumatisme. Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i les percepcions, de les emocions i la conducta, així com de l´atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D´altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivats d´aquest estat.

L´ictus presenta uns símptomes d´alerta que cal conèixer

Les doctores Olga Carmona, Teresa Osuna i Cecile Van Eendenburg deixen clar que "l´ictus és una emergència mèdica i si algú presenta de manera brusca problemes visuals d´un o dos ulls, pèrdua de força d´un braç, d´una cama o dels dos, dificultats per emetre o comprendre les paraules, inestabilitat en caminar o mal de cap intens, ha d´acudir a urgències immediatament o trucar al 112, des d´on s´activarà el Codi Ictus. Les causes més freqüents de l´ictus són l´edat, el mal control de la tensió arterial, de la diabetis o del colesterol i la patologia cardíaca, com les arítmies".

Assenyalen que "tot i el gran avenç a les dues darreres dècades en el tractament agut de l´ictus i la gran millora en el pronòstic dels pacients que el pateixen, continuen sent necessaris dos factors principals: el coneixement de la població dels símptomes d´alerta de l´ictus i la prevenció, en forma d´hàbits saludables (evitar sobrepès, exercici físic, control de la tensió, del colesterol i del sucre) a tota la població".

Les doctores assenyalen, finalment, que "només amb un major coneixement de les causes que provoquen l´ictus i l´educació sanitària de tota la societat serem capaços de reduir les xifres actuals d´incidència d´ictus, que continuen pujant any rere any, a tot el país. Cal remarcar que, en matèria de prevenció, la comunitat mèdica pot recomanar, però és la població qui s´ha de sensibilitzar".