28 de setembre de 2016
28.09.2016

Com fer-se donant de medul·la òssia?

A Espanya, cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda i unes 7.000 de limfoma

28.09.2016 | 17:27
Com fer-se donant de medul·la òssia?

Des que el 2013 es pogués en marxa un Pla Nacional específic, el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) ha superat els 200.000 donants un any abans del previst i tancarà 2016 amb un quart de milió, gràcies a un ritme de 120 nous donants al dia.

Aquests donants passen automàticament també al Registre Mundial, on queden a disposició de qualsevol pacient en el món, el que fa que quan algú ho necessiti es trobi un donant en un 90 per cent dels casos, en un termini mitjà de 33 dies.

Però, com fer-se donant de medul·la?

Per fer-se donant de medul·la l'Organització Nacional de Trasplantaments estableix una sèrie de requisits per garantir el major èxit possible en cas de necessitar mostres per a un trasplantament. Per això és clau tenir entre 18 i 55 anys (tot i que les persones inscrites en el registre poden ser donants fins als 60 anys) i estar sa, és a dir, no patir cap malaltia susceptible de ser transmesa al receptor.

Els interessats tampoc poden patir cap malaltia que pugui posar en perill la seva vida pel fet de la donació i també és important tenir en compte que no es pot donar medul·la per a un pacient concret, sinó per a qualsevol persona compatible que ho necessiti, independentment de on resideixi.

"Ser donant de medul·la significa adquirir un compromís per a tota la vida. Suposa entrar a formar part d'un selecte club mundial, de persones sanes i solidàries, que saben que en qualsevol moment poden cridar-les per salvar la vida d'un pacient anònim en qualsevol lloc del món ", recorda l'ONT.

L'únic efecte secundari de la donació de medul·la òssia mitjançant punció és el possible mal de la zona de punció, que normalment desapareix en menys de 48 hores i es controla amb analgèsics comuns. Com la punció s'efectua en quiròfan i amb anestèsia general, té el mateix risc que qualsevol operació que impliqui una anestèsia general.

Quan la donació es fa mitjançant afèresi, el temps durant el qual s'administren els "factors de creixement hematopoètic" es poden experimentar símptomes lleus de grip com el dolor d'ossos i músculs. A més, recorden al REDMO, la llei espanyola impossibilita saber qui rep la donació.

Per a qui serveix ser donant de medul·la

Leucèmia aguda, limfoma i mieloma múltiple són les principals malalties que poden beneficiar-se d'un trasplantament de medul·la. A Espanya cada any prop de 5.000 persones són diagnosticades de leucèmia aguda, al voltant de 7.000 de limfoma i prop de 2.000 de mieloma múltiple. De fet, la leucèmia és el càncer infantil més freqüent i suposa un 30 per cent de les malalties hematooncológicas pediàtriques.

En molts d'aquests casos, el trasplantament de medul·la òssia és l'única esperança i consisteix a substituir les cèl·lules malaltes del pacient per cèl·lules sanes d'un donant.

Encara que en molts casos és possible aconseguir un donant dins de la pròpia família, sobretot els pares o un germà, fins a un 70 per cent dels pacients que poden beneficiar-se d'aquest trasplantament necessiten recórrer a un donant no familiar que sigui compatible i les cèl·lules puguin conviure de per vida amb el receptor. I això no sempre és tan fàcil.

Com se sap si hi ha compatibilitat

El sistema immune del nostre organisme és un sistema de reconeixement i atac que compleix amb la funció de diferenciar el propi de l'aliè i assegurar la defensa del cos davant d'agents estranys, microorganismes infecciosos, cèl·lules neoplàsiques, o cèl·lules normals trasplantades des d'una altra persona.

Part fonamental d'aquest sistema immune és la informació genètica que contenen totes les cèl·lules del nostre cos que anomenem sistema HLA (antígens leucocitaris humans), que és el principal responsable del rebuig dels empelts quan no hi ha prou compatibilitat entre un pacient i un donant.

Si l'HLA és igual entre tots dos individus, el pacient no ha de considerar les cèl·lules del donant com alienes i no les rebutjarà. Però si el trasplantament és de cèl·lules mare, les cèl·lules trasplantades formen part del sistema immune del donant, pel que són capaços de rebutjar l'organisme receptor. El que requereix un elevat grau de compatibilitat HLA donant-receptor perquè les cèl·lules del donant sa repoblen l'organisme del pacient sense ser rebutjades i sense produir rebuig perquè puguin fer desaparèixer les cèl·lules malaltes del pacient.

Els gens del sistema HLA es transmeten gairebé sempre en bloc. Cada bloc s'anomena haplotip. El pare aporta un haplotip i la mare un altre, donant origen al genotip HLA, perfil genètic propi del nou ésser. És per això que la major probabilitat de trobar un donant compatible és a través dels germans, ja que és molt possible que hagin heretat el mateix material genètic dels seus pares. Aquesta situació es produeix en un de cada quatre pacients, la resta requeriran trobar un donant no emparentat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook