L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha recordat aquest divendres com s'ha de preparar el menjar per evitar les toxiinfeccions alimentàries, patologies que es produeixen per la ingestió d'aliments contaminats amb agents biològics o les seves toxines i que augmenten durant l'estiu per les temperatures altes, que afavoreixen el creixement de microorganismes. De fet, el 60% dels brots es concentren durant els mesos d'estiu. Salut recorda que els aliments contaminats no tenen perquè fer mala olor, tenir mal aspecte o mal gust. D'altra banda, aconsella conservar els aliments sobrants refrigerats el mínim temps possible o bé congelar-los.

En el cas dels aliments cuinats, Salut recomana tornar-los a escalfar a 70 graus per eliminar la possible càrrega microbiana quan s'hagin de tornar a consumir. A més, aconsella refrigerar l'aliment per sota de 7 graus i, si s'ha d guardar més d'una hora, preferiblement s'ha de fer per sota dels 4 graus.

Seguint amb les indicacions, Salut apunta les quatre normes bàsiques de seguretat alimentària dels menjars preparats: rentar-se les mans, netejar estris, superfícies i aliments; separar els aliments crus dels cuinats, i també utilitzar estris diferents per manipular els uns i els altres; coure suficientment els aliments i reescalfar correctament el menjar sobrant; i refredar tan aviat com sigui possible els aliments cuinats, ja que no és recomanable mantenir-los a temperatura ambient durant més de dues hores.

També s'indica que "és fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus eviti el risc" de toxiinfecció alimentària. "Tot i ser àcids, l'efecte contra el creixement microbià és insuficient i, per tant, no ofereix garanties de seguretat alimentària", s'explica.

Salut apunta que els brots no s'originen només als restaurants. De fet, entre un 30 i un 50% es produeixen en un àmbit domèstic i no en un restaurant, "tal com es pot creure, atès el gran nombre de casos que s'hi generen", apunta el comunicat de Salut. A més, "un nombre elevat de casos no s'han identificat" perquè els afectats "no han consultat el metge" i per tant "no han estat declarats".