L'ús de quimioteràpia oral s'ha multiplicat per deu en l'última dècada a l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i, actualment, el 32% dels pacients que hi reben quimioteràpia prenen els fàrmacs per aquesta via. La quimioteràpia oral permet seguir el tractament a casa i redueix les molèsties i els riscos de l'administració endovenosa. Els pacients que de forma més habitual reben fàrmacs orals són els que pateixen càncer de mama, còlon, pulmó i la leucèmia mieloide crònica. El 44% d'aquests fàrmacs orals estan en fase d'investigació i provenen d'assaigs clínics; una dada que indica que l'administració per via oral de la quimioteràpia serà cada vegada més freqüent en els propers anys.

La quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en alguns tractaments del càncer. La investigació sobre com es produeix i dissemina un càncer ha permès desenvolupar nous fàrmacs diana més eficaços, precisos i amb molts menys efectes secundaris i personalitzar els tractaments segons el tipus concret de tumor. Una part molt important d'aquests fàrmacs de precisió són d'administració oral.

Els pacients que reben el tractament oral no s'han de traslladar a l'hospital per a les sessions de quimioteràpia, sinó que hi van periòdicament per recollir el fàrmac que es prenen a casa. Els pacients tenen una responsabilitat important en el tractament, ja que són ells els que se l'administren. Davant aquest canvi, l'ICO ha introduït modificacions estructurals i de circuit per oferir més informació als malalts.

La nova farmàcia de l'ICO, la de més capacitat del sud d'Europa, es va inaugurar el març passat amb l'ampliació dels espais per al suport i l'educació sanitària. L'equipament va incorporar dos robots de darrera generació per preparar els fàrmacs citostàtics -de quimioteràpia- que eliminen el contacte dels tècnics amb els medicaments i eviten riscos i errors. L'ICO també disposa d'un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia, que controla des de la prescripció fins a la dispensació del fàrmac.