Els pacients adolescents atesos a urgències per intoxicacions etíliques s'han quintuplicat en els darrers anys. Aquesta és una de les conclusions que es presenten aquests dies a Bellaterra (Vallès Occidental) en el marc de la XIX Reunió Anual de la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques. En termes generals, les consultes a urgències d'adolescents d'entre 14 i 17 anys han augmentat un 13% en els darrers cinc anys. Dos dels motius de consulta que més creixen són les intoxicacions etíliques, que s'han quintuplicat, i les d'embaràs, que s'ha triplicat. A més, també s'ha observat que les consultes per sospita d'abús sexual s'han multiplicat per quatre.

El cap d'Urgències de Pediatria de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i president del comitè organitzador de la reunió, el doctor Francisco Javier Traveria, ha explicat a l'ACN que els joves han canviat molt ràpid i que aquest canvi ha agafat "per sorpresa" a tothom. Per aquest motiu, la trobada pretén ser un punt per actualitzar coneixements i compartir experiències per poder abordar millor els nous reptes.

En aquest context, ha detallat que han crescut un 13% les consultes a urgències per part de joves d'entre 14 i 17 anys i ha afegit que aquest increment no s'explica per consultes purament mèdiques sinó que està relacionat amb el consum d'alcohol, els embarassos no desitjats i problemes psiquiàtrics.

Cada cop nois més joves tenen problemes amb l'alcohol

El pediatra d'urgències a l'Hospital Universitari Cruces (País Basc) i membre del grup de treball d'intoxicacions de la Societat Espanyola d'Urgències Pediàtriques (SEUP), Santi Mintegi, ha explicat que no només cada cop hi ha més adolescents que van a urgències per una intoxicació etílica sinó que cada cop aquests pacients són més joves.

Assegura que abans era una "anècdota" que arribés a urgències un noi menor de 14 anys però lamenta que ara ja no ho és i que arriben nois de fins a 11 anys que s'han emborratxat. Aquestes més joves ho acostumen a fer a la tarda, amb l'objectiu "que l'efecte es passi i poder tornar a casa".

Mintegi alerta però que els casos que arriben a urgències són només "la punta de l'iceberg" i que el problema és molt més gran. Apunta que aquesta punta de l'iceberg cada cop és més gran, per la qual cosa fa sospitar que el problema també ho és. A més, en entre un 8 i un 9% de casos es detecta també el consum de cànnabis.

El pediatra assegura que davant d'un cas així hi ha un doble actuació. En primer lloc la mèdica, que assegura que és la més fàcil de les dues ja que les segona és com aborda la família aquell problema. Mintegi ha explicat que en aquests casos la confiança que la família tenia cap al menor es trenca i que aquesta és difícil de recuperar.

Segons un estudi realitzat a 738 alumnes de secundària, d'entre 14 i 18 anys, de Castellar del Vallès (Vallès Occidental), el 60% ha consumit tabac, el 50% inicia la ingesta d'alcohol entre els 13 i els 14 anys i el 12% amb menys de 12 anys. El 35% beuen els caps de setmana i d'entre aquests destaca que el 48% són noies d'entre 15 i 16 anys, que són el grup amb més nombre d'intoxicacions en els darrers últims sis mesos.

L'expert afirma que no es pot culpabilitzar els adolescents de tot el problema i creu que cal analitzar quins són els models que aquests reben i quin és el model d'oci predominant en la societat. "S'ha de veure fins a quin punt el nostre sistema d'oci està impregnat del consum d'alcohol i altres substàncies", ha dit.

Mintegi ha alertat de la gravetat del problema i s'ha preguntat "fins a quina edat s'haurà de baixar per posar la bandera vermella". Per aquest motiu, ha instat a tots els agents socials a abordar el problema com es mereix i trobar solucions. "Si algú pensa que això s'arregla castigant o reeducant només els nois no és correcte, hi ha d'haver un canvi cultural de tota la societat", ha declarat.

En la mateixa direcció s'expressa Traveria que assegura que l'explicació de perquè han augmentat tant aquestes urgències és complexa i afegeix que els pediatres per si sols no poden trobar-la ni donar-li solució. Per això ha fet una crida a la societat "davant d'un problema que s'està banalitzant". "Nosaltres detectem el problema però la solució se'ns escapa, per això cridem l'atenció de la societat perquè prengui cartes en l'assumpte", ha dit.

Un total de 500 pediatres d'arreu de l'Estat espanyol participaran en aquesta trobada, que finalitzarà el proper dissabte.