Opinió

Parlar de salut mental

"Fins fa poc parlar de salut mental es considerava un luxe. Perquè era un tema tabú. S’amagaven els trastorns i es feia veure que no existien problemes de salut mental. Ara, cada any se li destina un dia per a sensibilitzar la societat de la seva existència i la importància i fer-la visible"

"Salut mental i benestar emocional depenen de la interacció entre diferents factors"

"Salut mental i benestar emocional depenen de la interacció entre diferents factors" / FREEPIK

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Fins fa poc parlar de salut mental es considerava un luxe. Perquè era un tema tabú. S’amagaven els trastorns i es feia veure que no existien problemes de salut mental. Ara, cada any se li destina un dia per a sensibilitzar la societat de la seva existència i la importància i fer-la visible.

Perquè la salut mental s’associa al benestar emocional i aquest és molt important. El benestar emocional té a veure a com ens sentim, com pensem o actuem a la nostra vida diària. És un estat d’equilibri i benestar que ens permet afrontar els reptes, les oscil·lacions de la vida diària i les situacions complicades que generen estrès fent-ho satisfactòriament, ens permet tenir unes bones relacions interpersonals i ens ajuda a treballar d’una forma eficient. La salut mental és molt més que no patir una malaltia mental. I és molt important. Perquè és la base de les persones, per la qual cosa fa que estiguin immerses en el seu benestar i gaudeixin d’una vida realitzada amb efectivitat. Els dos conceptes han d’anar junts i són imprescindibles per a la salut. No es pot tenir un bon estat de salut sense gaudir d’un benestar emocional. I per aconseguir-ho ens cal ser eficients en la nostra vida i saber-ne gaudir.

Salut mental i benestar emocional depenen de la interacció entre diferents factors. Que poden ser individuals. Com són les característiques psicològiques, les habilitats emocionals, l’estil de vida i la predisposició genètica. I d’altres que són de l’entorn. Citarem la família, els amics, els companys de feina, la mateixa feina, el gènere, l’estatus sociocultural, el lloc on es viu, la cultura, les polítiques de treball, de salut i molts d’altres.

"Parlar de salut mental des d’aquesta perspectiva equival a dir que benestar emocional i salut mental són dos elements inseparables d’un binomi"

I com que la vida no és estàtica, també hi intervenen una sèrie de factors que poden actuar reforçant la salut mental o afeblint-la. Són factors protectors els que augmenten la resiliència i milloren la salut mental. Ho són tenir una bona xarxa de suport, uns estils de vida saludables, una bona educació i un treball digne. Són factors de risc el consum de drogues i aquelles circumstàncies que augmenten la possibilitat de patir un trastorn mental. Parlem de desigualtats en el camp social, geopolític i les circumstàncies ambientals desfavorables. Ho són clarament la pobresa, la violència i la desigualtat. També hi intervé les diferents sensibilitats personals davant dels factors de risc i de protecció. Per això hi ha persones que tot i estar exposades no presenten trastorns mentals i en el cas contrari, persones que tenen trastorns mentals sense tenir factors de risc. I aquests factors es poden modificar en positiu, tant si són factors interns com si són modificables també positivament gràcies a accions conjuntes externes, que provoquen canvis en la persona cap al benestar emocional i a la salut mental.

Avui, en aquesta columna, hem volgut sumar-nos a la sensibilització de la importància de la salut i dels trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització d’aquesta patologia i preparar el terreny per a posar les llavors que promoguin iniciatives i adobin els reforços dels recursos existents per a la seva atenció.

Parlar de salut mental des d’aquesta perspectiva equival a dir que benestar emocional i salut mental són dos elements inseparables d’un binomi.

Subscriu-te per seguir llegint