Opinió

Borrassà reconeixerà la trajectòria de l’exalcalde Joan Soler

"El fet d’haver estat elegit en cinc ocasions pels veïns d’un lloc on tots ens coneixem, ja evidencia que ha estat una persona estimada, eficient i eficaç en la gestió pública"

Jordi Pujol i Joan Soler, en la inauguració del Centre Cívic. | AJ. BORRASSÀ

Jordi Pujol i Joan Soler, en la inauguració del Centre Cívic. | AJ. BORRASSÀ

Joan Hurtós i Gironell

Joan Hurtós i Gironell

Joan Soler i Torrent va néixer a Borrassà. Al llarg de la seva vida va estar molt implicat en el poble. Va presidir el Futbol Club Borrassà i després, l’any 1983, es va presentar per primera vegada a les eleccions municipals amb la coalició CIU i va ser escollit alcalde, càrrec que va revalidar en quatre legislatures més, fins a l’any 2003. Recentment ha traspassat.

Com a alcalde considero de justícia fer un repàs de què la seva actuació ha representat pel municipi de Borrassà, de 776 habitants, en dades de 2022 (Idescat).

El fet d’haver estat elegit en cinc ocasions pels veïns d’un lloc on tots ens coneixem, ja evidencia que ha estat una persona estimada, eficient i eficaç en la gestió pública.

Quan va accedir a l’alcaldia per primera vegada, la situació socioeconòmica dels petits municipis de la comarca era molt diferent de la que es gaudeix en l’actualitat. Eren temps de recursos molt més limitats que avui en dia i de nombroses necessitats.

En aquesta situació, Soler s’enfronta al gran repte que el petit poble, que portava al cor des que va néixer, esdevingués un lloc adequat per poder-hi viure amb dignitat, on cadascú pugui seguir el seu camí.

Al llarg dels seus vint anys al capdavant de l’alcaldia de l’Ajuntament de Borrassà es van dur a terme un seguit d’obres i equipaments que van contribuir a transformar i modernitzar el poble millorant la qualitat de vida de la gent.

Un repàs a les actuacions que es van dur a terme en aquella època permet fer-nos una idea de l’evolució que ha tingut Borrassà, al llarg d’aquelles dues dècades.

Entre els projectes, hi trobem l’Ajuntament i el consultori local; la portada d’aigua es va estendre als nuclis de Creixell i Vilamorell, nucli aquest últim on, també, s’hi va fer l’enllumenat públic que no hi era; la compra del terreny i la construcció de l’Ateneu per fer-lo esdevenir el centre cívic municipal que és avui; la compra i la construcció de l’edifici de la plaça Muralla, on hi ha espai per les entitats el bar de l’Ateneu i una sala d’activitats; l’asfaltatge i la urbanització de molts carrers i zones del municipi; el condicionament de la capella de Creixell; la pavimentació de la carretera de Borrassà a Creixell i des de Creixell fins la Nacional (N-II); l’adquisició de diversos terrenys al voltant del poble, el camp en el qual hi ha la bassa on, més tard, s’hi va fer la deixalleria, i el terreny on anys després es va construir la Sala Tramuntana, el magatzem municipal, l’aparcament i el carrer de Ca l’Albanyà; l’ordenació de l’entorn de la plaça Major i la construcció de la font i l’aprovació de les normes subsidiàries de planejament municipal que són vigents en l’actualitat.

Igualment, vull destacar la seva vàlua personal i política, l’estima pel seu poble i el seu afany de treballar en benefici de la gent de Borrassà dedicant alguns dels millors anys de la seva vida al servei d’aquest municipi per contribuir a millorar la vida de la ciutadania.

Aprofito per recordar que la nostra voluntat com a equip de govern és fer un reconeixement institucional a en Joan, homenatge que malauradament haurà de ser pòstum.